Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Recep Mutlu: Bulgaristan'dan Türkiye'ye

Ekonomik krizleri takip edip spot otomobilden 35 milyon dolarlik grup yaratti
16.06.2007 / Ismail Yanmaz / Haber      

Referans gazetesi

Ekonomik sorunlar nedeniyle talebin düstügü ülkelerle tutmayan modellerin bulundugu ülkeleri takip ederek ucuz otomobil alan Recep Mutlu, bunlari pazari olan ülkelere satiyor. Yillik 3500 civarinda otomobil satan Mutlu, bu sekilde 35 milyon dolar ciro yapan bir grup yaratti.

Bulgaristan'dan Türkiye'ye yapilan 1988 büyük göçünün yolculari arasinda elektrik teknikeri Recep Mutlu da vardi. Aradan yillar geçti, gelenlerin birçogu ülkelerine geri döndü, Türkiye'de kalmayi tercih eden Mutlu ise bugün 35 milyon dolar ciro yapan bir grubun sahibi. Dünya spot piyasalarindan aldigi ucuz otomobilleri 18 ülkeye satan Mutlu'nun yeni hedefi, Bulgaristan, Ukrayna ve Azerbaycan'da distribütörlük almak.

20 yil önce geldiginde kendi meslegini yaparak basladigi is hayati ayni dönemde Laleli'de patlayan bavul ticareti ile çakisiyor. Recep Mutlu'nun Rusça ve Bulgarcayi çok iyi bilmesi kendisine alicilarinin büyük bölümü Dogu Bloku ve Rusya'dan gelen Laleli'de büyük avantaj sagliyor.

Laleli'de önceleri saat pazarlayan Mutlu'nun is hayati 1994 ekonomik kriziyle bambaska bir yön aliyor.

Kriz nedeniyle birçok üründe oldugu gibi otomobil satislarinda da yasanan büyük düsüs üretici ve distribütörlerin elinde ciddi stoklar olusturuyor. Dogu Bloku'ndan gelen turistlerin yeterince otomobil bulamamaktan sikâyet etmesi, Mutlu'nun girisimciligini tetikliyor. Distribütör ve üretici firmalarla özel anlasmalar yaparak Dogu Bloku ülkelerine otomobil ihraç etmeye baslayan Mutlu, o yillarda spot piyasadan ucuz fiyata aldigi otomobilleri nasil sattigini söyle anlatiyor:

"Özellikle distribütörlügü olmayan markalari satmakla basladik. Olan markalari da distribütörü rahatsiz etmeyecek sekilde satiyorduk. Daha sonra bizden sürekli otomobil talep eden galeriler oldu. Bunlar bizim bayimiz gibi çalisiyordu. Biz de sattigimiz aracin sorumlulugunu tasiyor ve sorun çikmasi halinde geri aliyorduk. Bu büyük bir güven kaynagi olusturdu."



Piyasadan da spot aliniyor
Recep Mutlu, bugün 1995 yilinda kurdugu Özneptün Otomotiv Ltd adli sirketiyle eski Dogu Bloku ülkeleri ve bazi Arap ülkeleri basta olmak üzere toplam 18 ülkeye otomobil ihraç ediyor. Her ülkede bayii gibi çalisan galeriler bulunuyor. Sadece Türkiye'de degil dünyadaki spot piyasalari da yakindan izleyen Mutlu, Çin hariç otomobil üreticisi bütün ülkelerle irtibat halinde.

Mutlu, ekonomik sorunlari olup talebin düstügü ülkelerle tutmayan modellerin bulundugu ülkeleri takip ederek, ucuz otomobil aliyor, pazari olan ülkelere satiyor. Yillik 3500 civarinda otomobil satan Mutlu, "Artik hangi ülkede, hangi modellerin satilacagini hissedebiliyorum. Buna göre alim yapiyorum" diyor.



Serbest bölgelerde depo
Mutlu, 2005 yilinda Çorlu'daki Avrupa Serbest Bölgesi'nde 7500 metrekarelik depo satin almis. 350-400 araçlik stoku ise devamli bulundurmaya çalisiyor. Isleri büyüdükçe, nakliyeye olan ihtiyacinin artmasi, Mutlu'yu 2002 yilinda, Cartrans Otomotiv Lojistik Limited adinda bir sirket kurmaya itmis. 20 adet çekici filosu bulunan sirketi ile Renault MAIS'le de bir anlasma yapan Mutlu, Renault'nun nakliye islerini de üstlenmis. Yillik 3500 civarinda otomobil ihraç eden Özneptün Otomotiv Ltd ile Cantrans'in toplam cirosu 35 milyon dolar. Recep Mutlu, Bulgaristan, Ukrayna ve Azerbaycan'da distribütörlük almak için çalismalarini sürdürürken su anda bu pazarlarla ilgili görüsmeler yaptigini anlatiyor ve "Bu anlasma gerçeklesirse, o ülkelerde markalari dogrudan temsil edecegiz" diyor.



Rusya'ya Lada ihraç ettim
"1994 yilinda Türkiye'de otomobil satislari dibe vurmustu. Rusya'da ise Lada taleplere yetisemiyordu. Insanlar paralarini yatirip, bir-iki yil sira bekliyorlardi. Türkiye'de ise distribütörlük anlasmasi geregi Çelik Motor belli bir sayida otomobil aliyor ama satamiyordu. Biz Çelik Motor'dan otomobil alip, Rusya'ya gönderiyorduk. Böylece Ruslar sira beklememis oluyor, Çelik Motor da iç piyasadaki durgunluga ragmen satis yapiyordu."



Lüks modellere de talep var
Dogu Bloku ülkelerindeki hizli zenginlesme lüks araçlara olan talebi de artiriyor. Bu yüzden zaman zaman çok lüks olan araçlar da talep ediliyor. Rusya ve Ukrayna'ya bu tür araçlar gönderiyoruz. Mercedes'in en lüks modeli olan Maybach, lüks cip, Infinity gibi modeller gönderdik. Bentley de talep edilmisti ama onu istedigimiz sekilde temin edemedik.  



 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net