Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Arnavutluk, Bulgaristan ve Makedonya Arasinda Burgaz-Vlore Hatti Anlasmasi

Arnavutluk, Bulgaristan ve Makedonya Arasinda Burgaz-Vlore Hatti Anlasmasi        

14.02.2007 Dünya Gündemi  

Burgaz-Vlore boru hatti anlasmasi bu hafta Üsküp’te imzalandi. Arnavutluk, Bulgaristan ve Makedonya, bölgesel Burgaz-Vlore petrol boru hattinin yapim anlasmasini 31 Ocak Çarsamba günü Üsküp’te imzaladilar. Proje ABD merkezli AMBO tarafindan yürütülecek ve tesisin insasi için bir yüklenici seçmek üzere yakinda bir ihale açilacak. Bulgaristan’in Burgaz limanini Makedonya üzerinden Arnavutluk’un Vlora limanina baglayacak olan 912 kilometrelik boru hatti, yilda 35 milyon tonluk beklenen tasima kapasitesiyle Hazar Denizi petrollerini Karadeniz’den Adriyatik’e tasiyacak.

Balkanlar'daki Enerji Savaslari

Amerika’nin Sesi ve Pentagon
MAKEDONYA, Üsküp: Burgaz-Vlore boru hatti anlasmasi bu hafta Üsküp’te imzalandi. Arnavutluk, Bulgaristan ve Makedonya, bölgesel Burgaz-Vlore petrol boru hattinin yapim anlasmasini 31 Ocak Çarsamba günü Üsküp’te imzaladilar. Proje ABD merkezli AMBO tarafindan yürütülecek ve tesisin insasi için bir yüklenici seçmek üzere yakinda bir ihale açilacak. Bulgaristan’in Burgaz limanini Makedonya üzerinden Arnavutluk’un Vlora limanina baglayacak olan 912 kilometrelik boru hatti, yilda 35 milyon tonluk beklenen tasima kapasitesiyle Hazar Denizi petrollerini Karadeniz’den Adriyatik’e tasiyacak.
Öte yandan Yunanistan ve Italya, iki ülke arasinda kurulacak ve Azerbaycan dogal gazini Türkiye üzerinden Batili pazarlara tasiyacak olan dogal gaz boru hattiyla ilgili çalismalarin hizlandirilmasini öngören bir anlasmayi 31 Ocak Çarsamba günü imzaladilar. 212 kilometrelik deniz alti boru hattiyla ilgili ilk protokol 2005 yilinda imzalanmisti. Yunanistan’in Stavrolimenas kentinden Italya’nin Otranto kentine uzanacak olan boru hattinin AB’nin Rus dogal gaz arzina olan bagliligini kesmesi bekleniyor. (ABD Savunma Bakanligi–2 Subat 2007)

Yunanistan ve Italya, Yeni Dogalgaz Boru Hatti Insaa Edecek
Yunanistan ve Italya, AB ve Avrupa’nin güneyindeki Türkiye’yi içine alan transit dogalgaz boru hatti insaatina basliyor. Bugünlerde, bu projeye destek veren protokol, düzenlenen törenle Atina’da imzalandi. Protokole, Yunanistan Gelisme Bakani Dmitris Siufas ve Italya Ekonomik Gelisme Bakani Pierluigi Bersani imza atti. Protokole göre, Yunan dogalgaz sirketi DEPA ve Italyan Edison sirketleri tarafindan ortaklasa kurulan sirket, projenin isletmecisi olarak belirlendi.

Yeni Komotini (Gümülcine)-Otranto dogalgaz boru hattinin toplam uzunlugu 800 kilometre olacak. Bunun 217 kilometresi Adriyatik Denizi’nin altindan geçecektir. Bir milyar Avro degerindeki projeyi Avrupa fonlari finanse edecek. Projenin insaatina önümüzdeki yil baslanmasi öngörülüyor.

Komotini-Otranto dogalgaz boru hatti insaatinin sona ermesinin (2011 yilinda) ardindan söz konusu hattin, daha sonra Yunan-Türk dogalgaz boru hatti olan Komotini-Karacabey hattiyla birlestirilmesi ve alti ay sonra faaliyete geçmesi hedeflenmektedir.Bu iki dogalgaz hattini birlestirmekle, Avrupa, Hazar bölgesi ülkeleri, Orta Dogu ve Kuzey Avrupa’dan Türkiye’ye gelen dogalgaza ulasma imkani elde edecek. Uzmanlar, Karacabey-Komotini-Otranto dogalgaz boru hattinin insaatinin, Hazar bölgesi ülkeleri için yeni perspektifler sunacagina inaniyor. AB yetkilileri de defalarca su mesaji verdiler:
Avrupa Birligi, enerji kaynaklarinin çesitlendirilmesiyle ilgili politikanin gerçeklestirilmesi çerçevesinde Kazakistan ve Azerbaycan’a büyük umut bagliyor. Geçen yilin sonlarinda Kazakistan Cumhurbaskani Nursultan Nazarbayev’in, Brüksel’e yaptigi ziyaret sirasinda, Kazakistan ve Avrupa Birligi ülkeleri arasinda enerji alaninda isbirligi öngören bir sözlesme imzalandi. Ayni sözlesme bu olaydan iki ay önce Azerbaycan ile yapilmisti. Fakat Avrupa’nin teklif ettigi alternatif projelerin, Mavi Akim–2 projesinin gerçeklesmesini tehlikeye soktugunu da belirtmek gerekiyor. Uzun zamandir AB üyeligi için çaba harcayan Türkiye, Azeri dogalgazini tercih edebilir. Burada hakli gerekçe de gösterilebilir: O da Azeri dogalgazinin Rus dogalgazindan ucuz olmasidir. (Rusya’da yayinlanan Gazeta,  Subat 2007-özet çeviridir)



 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net