Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Bulgarlastirmaya Zaman Asimi Kalkani

Bulgarlastirmaya Zaman Asimi Kalkani      
 
Bulgar Komünist Partisi Genel Merkez Baskanligi’nin almis oldugu 17 Temmuz 1970 tarih ve 549 sayili “Gizli Tedhisle Irk ve Din Degistirme” karari, Bulgaristan’in genelindeki 3.5 milyon Türk’e tesmil edildi. Isimler degistirildi, onbinlerce mezar tasi parçalandi, Türklere ait tek bir eser ayakta birakilmadi. Komünist komandolardan kaçan yüzlerce Türk kizi, barajlara atlayarak intihar etti.

Dünya Gündemi Haber Merkezi'nin haberi

Dünya Gündemi Haber Merkezi
TÜRKIYE, Istanbul: 1984-1989 yillari arasinda Bulgaristan Türkleri’ne karsi uygulamaya konulan zorla Bulgarlastirma politikasinin suçlularina karsi simdiye kadar açilan davalarin zaman asimina ugradigi bildirildi.

Parlamentoya bagli Insan Haklari ve Din Isleri Komisyonu’nun toplantisindan sonra bir açiklama yapan Bassavci Yardimcisi Valeri Pirvanov, Bulgarlastirma kampanyasinin adli sorusturma süresinin doldugunu kaydetti. Bulgar basini, Bassavci Yardimcisinin Parlamento Komisyonu’nun toplantisina, Türkiye’de yasayan göçmenlerin çesitli Avrupa kurumlarina asimilasyon kampanyasinin sorumlularinin mahkemeye çikarilmadigi yönündeki sikayetlerinden sonra çagirildigini vurguluyor.

Pirvanov, komisyon üyesi milletvekilleri önünde iki defa durusma yapildigini, ancak o dönemde zarar gören 126 kisinin Türkiye’ye göç ettigini ve bulunamadiklarini ifade ederek davanin durduruldugunu söyledi. Pirvanov, davanin 1991 yilinda dönemin Içisleri Bakani Dimitir Stoyanov ve Devlet Baskani Todor Jivkov gibi sahislara karsi açildigini hatirlatarak, ilk olarak Ceza Kanunu’nun 1. maddesi uyarinca irk ve millet temeline dayanarak kin ve nefrete sevk etmek suçundan açildigini belirtti. Mahkemeyle ilgili evraklarin Türkiye’ye gönderildigini söyleyen Pirvanov, simdiye kadar sözkonusu 126 kisinin bulunup sorgulanmadigini kaydetti. Bu nedenle de mahkemenin, ikinci dava talebini kabul etmedigini ifade etti. Pirvanov, Türkiye’de bulunan bu 126 kisinin sorgulanmadan davanin tamamen iptal edilemeyecegini belirtti. Bu sahislarin sorgulamasi sirasinda yeni suç unsurlarinin tespit edilmesi halinde davanin tekrar açilabilecegini sözlerine ekledi.

Bulgar Komünist Partisi Genel Merkez Baskanligi’nin almis oldugu 17 Temmuz 1970 tarih ve 549 sayili “Gizli Tedhisle Irk ve Din Degistirme” karari, Bulgaristan’in genelindeki 3.5 milyon Türk’e tesmil edildi. Isimler degistirildi, onbinlerce mezar tasi parçalandi, Türklere ait tek bir eser ayakta birakilmadi.Komünist komandolardan kaçan yüzlerce Türk kizi, barajlara atlayarak intihar etti. Bulgar komando birlikleri tarafindan Pirin Makedonya’si ile Kuzey Trakya ve Deli Orman'daki halk, köy meydanlarina toplandi, matbu olarak basilmis isim degistirme dilekçeleri zorla imzalatildi. Bu vahim olaya Islam devletleri içerisinde ilk resmi ilgiyi Libya’daki Islam’a Davet Cemiyeti baskani Zuhur Tahir el atmis, Libya Ihtilal Komuta Konseyi Baskanligi, basta Kaddafi olmak üzere Basbakan Albay Callud, Ankara Harp Okulu mezunu ve o tarihte Libya Genelkurmay Baskani olan Ebubekir Zigellai resmen çok yönlü olarak ilgi göstermistir. (Dünya Gündemi Haber Merkezi, 26 Ocak 2007)

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net