Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Balkan ülkelerine yatirim imkanlari

Balkan ülkelerine yatirim imkanlari
05/02/2007
Dünya Gazetesi

Rifat Sait / Balkan Federasyonu Genel Sekreteri

Kosova'da özellestirmeden sorumlu BM yönetimindeki merci olan Kosova Tröst Dairesi yaptigi açiklamada, 23 kurulus için özellestirme prosedürlerini baslattigini duyurdu. Satisa sunulan envanter arasinda bir tugla imalat fabrikasi, 20 fabrika, depolar, bir veterinerlik isletmesi ve eyaletin tümünü kapsayan arazi planlari yer aliyor. Daire, satislar tamamlandiginda 28 yeni sirket kurmayi hedefledigini açikladi. Daha yüksek teklifler, yatirim planlarinin uygunlugu ve mevcut kadro seviyelerini koruma sözleri yeni mal sahiplerine yönelik baslica kriterler olacak.

Kosova'daki özellestirme çalismalarina Yunan ve Rus firmalari ilgi gösterirken, Türk firmalarinin ilgisiz kalmasi üzücüdür. Zira basta Kosova olmak üzere çesitli Balkan ülkelerinde yapilacak Türk yatirimlari, sadece ticari olarak dikkate alinmamalidir. Balkan ülkelerindeki bu tür yatirimlarin önemli bir stratejik yönü vardir. Türkiye için son derece önemli olan Balkan ülkeleri, bos birakilmamalidir. Kaldi ki; Balkan ülkelerinde yapilacak ticari çalismalarin, Türk yatirimcisi açisindan bir takim avantajlar getirecegi unutulmamalidir.

Bu avantajlarin en basinda, dis ticarette en büyük maliyet unsuru olan mesafeye paralel olarak nakliye ve navlun giderlerinin düsük olmasidir. Balkan ülkelerindeki isçi maliyetleri ülkemizdekine oranla daha düsüktür. Avrupa'ya daha yakin olmasi nedeniyle ihracat daha kolay ve daha ucuzdur. Üstelik Avrupa Birligi tarafindan Balkan ülkelerine bir takim kolayliklar saglanmaktadir. Romanya ve Bulgaristan, 2007 yilina girmemizle birlikte AB ülkesi olmuslardir. Hirvatistan aday ülkedir. Yunanistan ve Slovenya ise zaten AB ülkesidir.

Balkan ülkelerinden Kosova ve Makedonya'da yeni yatirim imkanlari ve özellestirme çalismalari vardir. Örnegin Makedonya, ülkesine yapilacak dis yatirimlara karsilik 10 yilligina bedelsiz araziler vermekte ve vergi muhafiyetleri uygulamaktadir. Türkiye'deki ticaret ve sanayi odalari bu çalismalari üyelerine duyurmak ve yardimci olmak hususunda yararli çalisamalar yapabilirler. Dis Ticaret Müstesarligi, Balkan Ticareti Gelistirme Merkezi (BCTP) Igeme, TIKA gibi ilgili resmi kurumlarimiza büyük is düsmektedir.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net