Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Sehit torununa gavur denir mi

2 Subat 2007 , Hürriyet
Sehit torununa gavur denir mi

Rum asilli sarkici Fedon, Türkiye'de "birlikte yasama" konusunda karsilastigi zorluklari ve kendisine "gavur" denmesinden duydugu rahatsizligi Tempo dergisine verdigi röportajda anlatti.


Yunanistan'da Türk tohumuyum

Sehit torunuyum diye, bu ülkede gögsümü gererek sokakta dolasabilecegim kanaatindeydim. Ama bu topraklarda, canimi vermeye ant içmis biri olarak beklediklerimin karsiligini alamiyorum. Apartmanda bile “Yukarida gavur oturuyor” diyenler var. Ayrica bana gavur diyorlar ya, peki ben bile gavursam, Türkiye’nin AB’de ne isi var? Yunanistan’a gittim, Türk tohumu oldum, burada gavurum. Çok üzülüyorum.


Vatana ihanet edecek degilim

Ermeniler, Rumlar yurt disinda bir sey yapiyor, kabak benim basima patliyor. Askerde Türk bayragi ve silah üzerinde yemin ettim. Ama onbasi imtihanindan çikarildim. Deniz subayi olmak istiyordum, olamadim. Senatör olabiliyorum; polis, asker, hatta çöpçü olamiyorum. Nerede benim Türk vatandasligim? Dedemin bu toprak için döktügü kanin karsiligi nerede? Ben polis olursam bu vatana ihanet mi edecegim!

Bir kulaginda haç digerinde ay yildizli küpe tasiyan Fedon halklarin kardesligine inandigini söyledi: O katil çocuk, Hrant Dink'in neyin savasini verdigini bile bilmiyordu muhtemelen. Zaten Hrant bence Ermeni olmasindan önce aydin oldugu için öldürüldü. Ben Ermenistan'daki, Yunanistan'daki okul kitaplarinda 'Mehmet topu at', buradakinde de 'Koço, Hrant top at' yazsin istiyorum.

Rahmetli dayim Nubar Terziyan, mesela ASALA bir eylem yaptigi zaman, 'Bunlar Ermeni degil, elmeni' derdi. Çok sey yasamama ragmen bu ülkeyi terk etmiyorum; ama buna bile farkli yaklasanlar var. Bu ülkedeki saraylarda, camilerde bile Türk'ün, Rum'un, Ermeni'nin imzasi birlikte var.



HAÇ VE YILDIZ Fedon, bir kulagina haç digerine ay yildizli küpe takiyor.

Bana bile gavur diyorsaniz AB’de ne isiniz var

Fedon-Eda Kalyoncu çiftinin soyagacinda Rum, Ermeni, Yahudi ve Müslümanlar var... Kalyoncu Ailesi, Tempo dergisine verdikleri röportajda ’bir arada yasamak’ konusunda çesitli sorunlar yasadiklarini anlattilar.

Evliliginiz kendi cemaatleriniz arasinda sorun yaratti mi?

- Fedon Kalyoncu: Babamda oldu. Benim babam Rum, annem Ermeni. Babamin ailesi demis ki "Esin Rum olacak". Babam da "Ben o zaman Ermeni Kilisesi’nde nikah kiyarim" deyince her ikisi de dininde kalmis. Öte yandan, iki enistem de Müslüman. Ikisi de eslerinin dinini degistirmemis. Bu hosgörüdür, saygidir; zorlamakla olmaz. Fransiz, Leyla’yi seviyor, 10 dakikada Müslüman oluyor. Bu kadar ucuz degil. Bir uzvun kesilmesi ile din degisiyorsa, imanin yoksa, tercih ettigin dini tanimiyorsan, Hiristiyanligin da Müslümanligin da tartisilir.

Sizin evliliginizde problem oldu mu?

- Fedon: Olmadi, aba altindan sopa gösterildi ama. Rum Ortodoks Kilisesi’nde nikahimiz kiyildi; ama esim hálá Ermeni Gregoryen.

Rum kökenli olmaniz Türkiye’de hangi avantaj ve dezavantajlara yol açti?

- Fedon: Bana verilen degil ama hissettigim, Hiristiyan olmamin huzuru, Türklügün gururu diyebilirim. Sehit torunuyum diye, bu ülkede gögsümü gererek sokakta dolasabilecegim kanaatindeydim. Vatandaslik görevlerimi eksiksiz yerine getirdim. Bu topraklarda canimi vermeye ant içmis biri olarak beklediklerimin karsiligini alamiyorum. Ermeniler, Rumlar yurtdisinda bir sey yapiyor, kabak benim basima patliyor. Iktidar degisiyor korunuyorum, iktidar degisiyor yagmalaniyorum, vatan haini oluyorum, sonra hepimiz kardes oluyoruz. Hepsini yasadim bu saydiklarimin. Askerde Türk bayragi ve silah üzerinde yemin ettim. Ama onbasi imtihanindan çikarildim. Öldügümde bana Allah rahmet eylesin denmeyecekse, üzülürüm. Polis, asker, hatta çöpçü bile olamiyorum. Nerede benim Türk vatandasligim? Dedemin bu toprak için döktügü kanin karsiligi nerede? Ben polis olursam bu vatana ihanet mi edecegim! Rahmetli Hrant’in dedigi gibi: "Evet, bu topraklarda gözümüz var; ama sadece üzerimizi örtecek kadar..." Çünkü vatanimizi seviyoruz. Rahmetli dayim Nubar Terziyan, mesela ASALA bir eylem yaptigi zaman, "Bunlar Ermeni degil, elmeni" derdi.

Böyle kanunlar da yok üstelik...

- Fedon: Tabii yok, pembe kanunlar diyorum ben buna. Benim oglum Theo, polis olamaz. Yunanistan’a gittim, Türk tohumu oldum, burada gavurum. Çok üzülüyorum.

ADIMI DEGISTIRMEYECEGIM FEDON OLARAK ÖLECEGIM

Eda Hanim; Ermeni kökenli olmaniz ne farklilik dogurdu?

- Eda Kalyoncu: Bir sorun yasamadim.

Isminiz Eda degil de Mayda olsaydi ne olurdu?

- E.K.: Bir sey olmazdi herhalde...

Fedon Bey, sizin adiniz sikinti yaratti mi?

- Fedon: Degistirenler var, onlara kiziyorum. Ama ben Fedon olarak ölecegim. Yetvart, Yalçin oluyor gerçi ama haksiz da degiller. Kapisinda Ermeni adi yaziyor diye oradan alisveris etmeyenler var.  



 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net