Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Vatandas Dimitri

Dimitri durusu 13 Ocak 2007
Hürriyet


Asli SÖZBILIR / ISTANBUL

Ihtiyacim olursa hükümetime basvurur, bütçeden para isterim. Fener Rum Vakfi'nin ne yapacagina ben karisamam. Ama AIHM'ye basvuruyu vatana ihanet olarak görüyorum. Burasi bir Türk vakfidir. Ben devletimi yabancilara sikayet edemem. Devletin mahkemesine, Yargitay'a ve hükümetime itimadim var. Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olarak gidip de hakkimi bir yabancidan istemem.

BALIKLI Rum Hastanesi Vakfi Baskani Dimitri Karayani, Türkiye'yi AIHM'de mahkum ettiren Fener Rum Lisesi Vakfi'ni "vatana ihanetle" suçladi. "Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olarak kimsenin kapisinda dilencilik yapmam" diyen Karayani ihtilafli 152 gayrimenkulle ilgili Türkiye'deki yasal düzenlemeyi beklediklerini belirtti. Karayani, "AIHM'e kesinlikle basvurmayacagiz. Lüzum yok böyle seylere. Ben kanunun çikacagina kániyim. Gidip de hakkimi bir yabancidan istemem. Bu zihniyetteyim, böyle yetismisim. Ben Karadenizliyim, böyle seyler sevmem" dedi.

BÜYÜK HATA VAR

Balikli Rum Hastanesi Vakfi'nin ihtilafli 152 gayrimenkulü arasinda Göztepe'de arsalar ile bina, daire ve dükkanlar oldugunu belirten Karayani, cumhurbaskani tarafindan Meclis'e iade edilen Vakiflar Yasasi'nin sorunlari çözecegini söyledi. Karayani, "Bütün mülkler, 1936 ve 1912 beyannamesinde hükümete geçenler de iade ediliyor, 'yanlislikla geçti' diye. Çünkü zaten büyük bir hata var. Bizim hastalar buraya bakilmak ve gözetilmek sartiyla geldi. Tapuda böyle yaziyor. Bunlarin tapuda tescilini de Vakiflar Genel Müdürlügü yapmistir. Bizim yönetici yapmamistir. Yani bütün bu mallar alinirken tapuda hastanenin yönetiminden kimsenin imzasi yok. Veren ile kabul eden Vakiflar Genel Müdürlügü." diye konustu.

ALLAH RAZI OLSUN

AKP'den önceki hükümetlerin konuyla ilgilenmediklerini söyleyen Karayani, "Bu hükümet Allah razi olsun kanunu çikardi, Meclis'e verdi. Cumhurbaskanimiz bazi sebeplerden dolayi kanunu iade etti. Gerekli düzeltmeler yapildiktan sonra kanun Meclis'ten geçecek. Cumhurbaskani ikinci kere önüne geldiginde muhakkak imzalayacak. Mesele de böylece kökünden halledilmis olacak" dedi. Karayani, Balikli Rum Hastanesi'nin 400'ün üzerinde çalisani, 1000'e yakin hastasi olan alkol ve uyusturucu tedavisinin yapildigi büyük bir hastane oldugunu söyledi. Hastalarinin yüzde 40'ini ücretsiz tedavi ettiklerini söyleyen Karayani, ihtilafli gayrimenkuller sorununun çözümüyle elde edecekleri kira gelirinin daha çok sayida insana, daha iyi ve ücretsiz saglik hizmeti anlamina geldigini vurguladi.

VATANAIHANET

Karayani, AIHM'de Türkiye'yi mahkum ettiren Fener Rum Lisesi Vakfi'ni elestirirken, "Sonuçta orasi bir okuldur. Burasi ise 70 milyona hizmet veren bir hastanedir. Hastalarimiz arasinda 10 tane bile Rum yok" dedi. Karayani, Vakiflar Yasasi lehlerine sonuçlanmadigi takdirde dahi AIHM'ye kesinlikle gitmeyeceklerini vurgularken, "Ihtiyacim olursa hükümetime basvurur, bütçeden para isterim. Fener Rum Vakfi'nin ne yapacagina ben karisamam. Ama AIHM'e basvuruyu vatana ihanet olarak görüyorum. Burasi bir Türk vakfidir. Ben devletimi yabancilara sikayet edemem. Devletin mahkemesine, Yargitay'a ve hükümetime itimadim var. Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olarak kimsenin kapisinda dilencilik yapmam. Biz sorunlarimizi kendi aramizda hallederiz, elalemin kapisina gitmeye lüzum yok. AIHM'e kesinlikle basvurmayacagiz. Lüzum yok böyle seylere. Ben kanunun çikacagina kániyim. Gidip de hakkimi bir yabancidan istemem. Bu zihniyetteyim, böyle yetismisim. Ben Karadenizliyim, böyle seyler sevmem" dedi.

Dinim ayri ama Türk'üm

Giresunlu oldugunu belirten Dimitri Karayani, "Biz Karadenizliler biraz katiyiz, inatçiyiz. Karadenizlilik kanimizda var, degismez ki. Kendimizi kendimiz biliriz, sagdan soldan akil almayiz. Dinimiz ayri ama hepimiz Türk'üz. Türkiye'nin toprak bütünlügünün, mozaigin bozulmamasi için dua eden insanlariz. Bu tip basvurular mozaigi bozar. Ama mozaigi asil zedeleyen, bütün sorunlari baslatan Yargitay'in 1974'teki karari olmustur" diye konustu.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net