Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Bursa UiB ile Balkanlar’a açilacak

Gözlem Gazetesi
18-12-2006

Bursa UiB ile Balkanlar’a açilacak
Bursa’nin ihracatinin büyük bir kismini gerçeklestiren Uludag ihracatçi Birlikleri (UiB), Türkiye’nin ihracat stratejileri çerçevesinde çalismalarini yogun bir sekilde sürdürüyor.

Bursa’da, Balkan Devletleri’nde yakini ya da akrabasi olan pek çok insan yasiyor. Bu da Bursa ile Balkan Devletleri arasinda güçlü bir bagin var olmasina yol açiyor. Bu baglanti üzerinde planlar gelistiren UiB, 2006 yili Eylül ayinda Makedonya-Isküp’te gerçeklestirdigi Türk ihraç Irünleri Fuari’nin ardindan simdi de diger Balkan Devletleri’ne çikartma yapmaya hazirlaniyor.

UiB Genel Sekreteri ibrahim Okur, fuarin çok faydali geçtigini ve Türk firmalarinin önemli anlasmalar sagladigini söylüyor ve ekliyor: “Hedefimiz Balkan Devletleri’ndeki fuarlara katilarak bu ülkelere Türk mallarini tanitmak ve 2023 yilindaki Türkiye’nin ihracat hedefine katki saglamak.”

ibrahim Okur’la Bursa ekonomisini konustuk. Gözlem’in sorularina verdigi cevaplar söyle:

Hizla büyüyen ekonomi

GÖZLEM: Bursa’nin ihracat gücünün Bursa ve Türkiye ekonomisine katkilari nelerdir?

OKUR: Bursa 1960’li yillardan beri hizla sanayilesen ve büyüyen bir kent. Tarimsal ürünlerin üretimi ve ihracati ile öne çikan Bursa, zamanla sanayilesmede büyük mesafeler kaydetmeye baslamis. Bunda balkanlar’dan gelen nitelikli isgücünün Bursa ve civarina yerlesmesinin büyük payi var. Türkiye’nin büyük otomobil fabrikalari Bursa’da kurulmus. Bursa’da bu fabrikalarin açilmasinin nedeni, Bursa’nin limanlara yakinligi ve nitelikli isgücüne sahip olmasidir. Bursa geçen sene 5 milyar dolarin üzerinde ihracat gerçeklestirdi. Ancak bu yilin ilk 10 ayinda yaklasik 6.2 milyar dolarlik bir ihracatimiz var. Yani Bursa, ihracatin lokomotif kentlerinden biri. Bu ihracatin yaklasik yüzde 60’i tasit araçlari ve yan sanayi ihracatindan, yüzde 12’si tekstil ihracatindan, yüzde 10’u konfeksiyon ihracatindan ve yüzde 6’si da makine ve imalat sektörü ihracatindan saglaniyor.

Tasit araçlari sanayii

ihracati ilk sirada

GÖZLEM: Bursa’da tasit araçlari yan sanayii ihracati tekstil ihracatini geride birakti. Bu konu hakkindaki yorumlariniz nedir?

OKUR: 1980’li yillarin basinda Türkiye’nin ihracati 2.2 milyar dolardi ve bu ihracatin yüzde 85’i tarim ürünleri yüzde 15’ini ise sanayi ürünleri ihracatiydi. 1980’li yillardaki ihracat seferberligi ve katma degeri yüksek ürünlerin üretimi için yürütülen tesvik politikalari sayesinde ihracat kompozisyonu degismeye basladi. ihracat pazarlarindaki yeni modellerin Türkiye’ye kaydirilmasi ile 1992 yilinda tasit araçlari ve yan sanayii ihracatinda giderek artis yasandi. Bugüne gelindiginde ise tasit araçlari ve yan sanayi ihracati, tekstil ihracatini geçerek birinci siraya yerlesti.

GÖZLEM: Türkiye’nin çevresindeki komsu ülkelerle olan ihracat stratejisinden bahseder misiniz?

OKUR: Daha önce 2003/2006 yillari arasinda isletilmis bir ihracat strateji plani vardi. O plani bitirmis bulunuyoruz. Simdi yeni bir 3 yillik ihracat stratejisi plani öngörülüyor. Simdiye kadarki ihracatin aksayan yönleri saptanarak yeni bir plan düzenlenecek. Daha önceki planda da çevre ülkelerle olan ihracatin gelistirmesi ön görülüyordu. Bunun üzerine, komsu ülkelerle olan stratejiler gelistirildi ve daha sonra çevre ülkelere, Afrika ülkelerine ve Asya Pasifik ülkelerine ulasma stratejisi kabul edildi.

GÖZLEM: Balkan Devletleri’nin gözünde Türkiye’nin ayri bir yeri oldugu bir gerçek. Bu konuda ne dersiniz?

OKUR: O ülkelerin gözünde Türkiye’nin ayri bir yeri oldugu dogrudur. Çünkü Bursa’li firma sahiplerinin aileleri ve halkin bir kisminin ailesi ve akrabalari Balkan ülkelerinden göç etmis. Bu tarihi, kültürel, sosyal baglari bizim ticaretle pekistirmemiz lazim.Bursa’nin can damarlari

Organize Sanayi Bölgeleri

Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi 1963’te Bursa’da kuruldu. Bugün 12 organize sanayi bölgesi bulunan Bursa’da bes OSB’nin de yapimi sürüyor ve 100 bin kisi is imkani buluyor.

Bursa ile sinirlari içinde Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu çerçevesinde tüzel kisilik sifatini kazanmis 12 Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. Bu sanayi bölgelerinden ikisinin altyapi ve kamulastirma çalismalari devam ederken, diger onu faaliyet gösteriyor. Ayrica bes yeni Organize Sanayi Bölgesi’nin de kurulus çalismalari sürdürülüyor. Yapimi devam eden OSB’ler, Bursa Boya ve Tekstil Organize Sanayi Bölgesi, Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi, inegol 2. Organize Sanayi Bölgesi, Samanli Organize Sanayi Bölgesi ve Kayapa Organize Sanayi Bölgesi olarak siralaniyor. Tüzel kisilik kazanmis 12 sanayi bölgesinin toplam büyüklügü 3.156 hektari bulurken, bu OSB’lerde faaliyet gösteren toplam tesis sayisi 959’a ulasiyor. Tüm bu tesislerde çalisanlarin sayisi da 100 binin üzerinde.

BTSO Organize Sanayi Bölgesi

Mudanya Yolu üzerindeki BTSO Organize Sanayi Bölgesi, 1963 yilinda kuruldu. Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi olma özelligini tasiyan ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi Meclisi’ne bagli olan bölge, 646 hektarlik bir alani kapliyor ve 186 tesisi bünyesinde barindiriyor. Bölgedeki sektörel dagilima bakildiginda tekstilin birinciligi aldigi görülüyor. Bunu otomotiv ve makine sanayileri takip ediyor. Birçok sosyal tesise de sahip olan bölgede 35 bin kisi istihdam ediliyor.  



Nilüfer OSB

(NOSAB)

Bursa’nin en büyük üretim merkezlerinden biri olan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) 2001 yilindan bu yana kaydettigi gelismeyle dikkat çekiyor. 1998 yilinda sanayilesme sürecine geçen bölge, 2001 yilinda Organize Sanayi Bölgesi olmaya hak kazandi. Bugün 233 faal isletmesi, 17 bin çalisani ve devam eden 17 sanayi insaati ile Bursa’nin gözde üretim merkezlerinden biri haline gelen NOSAB, Türkiye’de büyüme ve ekonomik gelisim adina güzel seylerin de yapilabildiginin önemli bir kaniti.

NOSAB’da gerçeklestirilen yatirim zincirinin son halkasini 2007 Ocak ayinda hizmete girecek olan Türkiye’deki ilk kimyasal aritma tesisi olusturuyor. Tesiste 32 fabrikanin atiklari temizlenerek dogaya zararsiz hale getirilecek.

232 hektarlik bir alana kurulu olan NOSAB’da su an arsa doluluk orani yüzde 90’a ulasmis bulunuyor.

Demirtas OSB

(DOSAB)

1970’li yillarda Bursa-Yalova karayolu üzerindeki TOFAS Otomobil Fabrikasi’nin kurulmasiyla olusan bölge, 1990 yilinda Organize Sanayi Bölgesi statüsüne alindi.

Demirtas Sanayiciler Dernegi’nin yüzde 80’ine sahip oldugu bölgenin, yüzde 10’u il Özel idare Müdürlügü’ne, yüzde 10’u da Osmangazi Belediyesi’ne ait. Toplam büyüklügü 475 hektar olan bölgede 255 tesis yer aliyor. Bölgede 563 parsel var.

Bursa Deri OSB

Nilüfer Badirga Köyü ile Karacabey ikizce ve Taspinar Köyü sinirlari içindeki organize sanayi bölgesi, 1994’te kuruldu. Toplam 173 hektarlik bir alanda yer alan bölgede 148 parsel bulunuyor.

Altyapi çalismalari devam eden bölgede su an tesis yok. Çalismalarin büyük bir bölümünün 2007 yilinda bitirilmesi öngörülüyor.



Gürsu Organize

Sanayi Bölgesi

Bursa Gürsu yolu üzerindeki organize sanayi bölgesi, mevcut statüsüne 2001 yilinda kavustu. Gürsu Sanayici ve isadamlari Dernegi’nin sahibi oldugu bölge, 107 hektarlik alana kurulu ve 128 parselden olusuyor. Bölgede 74 adet tesis bulunuyor ve 4.500 kisi çalisiyor.

inegöl OSB

Ankara Yolu’nda, inegöl ilçesinde yer alan organize sanayi bölgesi, 1973’te kuruldu. Türkiye’nin ilk ilçe OSB’si olan inegöl Organize Sanayi Bölgesi, inegöl Belediyesi ve inegöl Ticaret Sanayi Odasi ortakliginda yönetiliyor. 221 hektarlik alan üzerinde kurulu bölgede 106 parsel ve 74 tesis var. Bölgede sayica en fazla tesis tekstil alaninda görülürken bunu mobilya takip ediyor. Aritma tesisi olmayan bölgede 15 bin kisi istihdam ediliyor.

Mustafakemalpasa OSB

M. Kemalpasa ilçesi Güllüce köyündeki Bölge, 1992’de kuruldu. M. Kemalpasa Ticaret ve Sanayi Odasi’nin yüzde 59’una sahip oldugu bölgede, M.Kemalpasa Belediyesi yüzde 21, M. Kemalpasa Sanayici is Adamlari Dernegi yüzde 10, il Özel idare Müdürlügü de yüzde 10 hisse sahibi. 69 parseli bulunan bölgede, tekstil, makine, kimya, metal ve yem sanayinden de birer isletme bulunuyor. Bölgede 113 kisi istihdam ediliyor.



Bati (Hasanaga) OSB

Hasanaga Beldesi’ndeki Bölge, 2003’te kuruldu. Yüzde 100’ü Hasanaga isverenler Dernegi’ne ait olan Bölge’nin büyüklügü 120 hektar. 113 parselden olusan OSB’de kurulu olan 43 tesis çalisiyor. Oto yan sanayi sektörünün birinci sirada oldugu bölgede, metal sektörü ikinci, plastik sanayi de üçüncü sirada yer aliyor. Bölgede 2500 kisi çalisiyor.



Yenisehir OSB

Yenisehir Belediyesi sinirlari içinde yer alan bölge, 2004’te kuruldu. Tamami Yenisehir meclis üyelerine ait olan bölge, 225 hektarlik bir alandan olusuyor ve 263 parsele sahip. Bölgede 2 adet tesis faaliyet gösteriyor.

Kestel OSB

Bursa/Ankara Karayolunun 20. kilometresindeki organize sanayi bölgesi, 2004’te kuruldu. Kestel Sanayici ve isadamlari Dernegi’ne ait olan bölge, 72 hektar ve 130 parselden olusuyor. Bölgede 68 isletme faaliyette. Sanayi bölgesinde ilk sirada tekstil, ikinci sirada ise gida sektörü bulunuyor. Bölgede 5100 kisi çalisiyor.

M.Kemalpasa

Mermerciler OSB

M. Kemalpasa’daki bölge, 1998’de kuruldu. M. Kemalpasa Ticaret ve Sanayi Odasi’nin yüzde 51’ine sahip oldugu bölgede M. Kemalpasa Mermerci isadamlari Dernegi’nin yüzde 48, il Özel idaresi’nin de yüzde 1’lik hissesi var. 67 hektarlik bir alana kurulu bölgede 7 mermer bir de gida isletmesi faaliyette. Bölgede 216 kisi çalisiyor.

75. Yil KOBi

Karacabey OSB

Karacabey’deki bölge, 2000 yilinda kuruldu. Tamami 75. Yil KOBi Sanayicileri Toplu isyerleri Yapi Kooperatifi’ne ait olan bölge, 600 hektarda 640 parsel ile 300 tesisten olusuyor.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net