Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

IPEK YOLU FILM FESTIVALI'NI 9 BIN 500 KISI IZLEDI

IPEK YOLU FILM FESTIVALI'NI 9 BIN 500 KISI IZLEDI
- BURSA BÜYÜKSEHIR BELEDIYE BASKANI HIKMET SAHIN, MANAKI KARDESLER ARSIV SERGISI'NI GEZERKEN DUYGULANDI, ATIF YILMAZ'IN AFISLERINDE ISE FARKLI BIR NOSTALJI YASADI
BURSA (18-12-2006) - Asirlarca Ipek Yolu'nun duragi olarak dünya ticaret merkezleri arasinda önemli bir yeri olan Bursa, Büyüksehir Belediyesi'nin bu yil ilkini düzenledigi film festivaliyle bu özelligine kültür ve sanati da ekledi. Bursa Büyüksehir Belediyesi'nin düzenledigi Uluslararasi Ipek Yolu Film Festivali, ilk yilinda dünya sinemasina damgasini vurdu. Dünyanin seçkin filmlerini sinemaseverlerle bulusturan festivalde biletli olarak gösterime giren 20 filmi 4 gün boyunca 9 bin 272 kisi izledi.

Festival kapsaminda gösterilen kadinlarin yasadiklari sikintilarin anlatildigi '10 Kadin, 10 Bakis' isimli belgeselle, Mudanya Ugur Mumcu Kültür Merkezi'nde ücretsiz filmleri de yaklasik 2 bin kisi seyretti. Belgesellerin Türkiye'de kadinlara yönelik uygulanan baskinin en güzel sekilde dile getirildigini belirten kadin dernegi yöneticileri, bunlarin festival disinda da gösterime girmesini istedi.
Uluslararasi Bursa Ipek Yolu Film Festivali, Türk sinemasi açisindan büyük tarihsel önemi olan Balkanlar'in ilk sinemacilari Manaki Kardesler'in 1905-1920 yillari arasinda çektikleri filmlerin orijinallerini de sinemaseverlerle bulusturdu. Manaki Kardesler Arsiv Sergisi de gezenleri Türk sinemasinin tarihsel geçmisine götürdü.
Sergiyi gezen Büyüksehir Belediye Baskani Hikmet Sahin, dünyada her yeniligin altinda bir Türk'ün imzasinin yattigini belirterek, "Osmanli Sultani V. Mehmet Resat'in Manastir ve Selanik ziyaretleri ve Türk Süvari Alayi'nin manastira girisinde yabancilarin Türkler'e gösterdikleri sevgi ve saygiyi düzenledigimiz bu tür uluslararasi etkinliklerle yeniden canlandirmayi amaçliyoruz. Filmlerde Türkler'e karsi gösterilen sevgi ve saygiyi görünce çok duygulandim" dedi. Sahin, Atif Yilmaz'in eserlerinden olusan afislerin yer aldigi sergiyi de gezdi.
20 ülkeden 40 filmin gösterildigi festivale katilan yabanci konuklardan Kazakistanli film yapimcisi Saim Gabdullin, Baskan Hikmet Sahin'in ülkesinin geleneksel kiyafetini hediye etti. Gabdullin, Büyüksehir Belediyesi'nin düzenledigi bu etkinlikle Ipek Yolu efsanesinin yeniden yasattigindan dolayi Baskan Sahin'e tesekkür etti. Gabdullin, festivalin dünya sinemasindaki yankisinin önümüzdeki aylarda daha belirgin görünecegini ifade ederek, "Ipek Yolu Film Festivali'nin, Cannes'in Asya ve Avrupa kitalarinin birlestigi versiyonu olarak dünya sinemasina damgasini vuracagina inaniyorum. Çünkü Ipek Yolu'nda, diger festivallerde oldugu gibi sahsi çikarlarin degil, kültür ve sanatin konusuldugu, dillendirildigi bir etkinlik yasadik" dedi.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net