Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

MURAT HÜDAVENDIGAR 3 DILDE KITAPLA TANITILIYOR

MURAT HÜDAVENDIGAR 3 DILDE KITAPLA TANITILIYOR

- OSMANGAZI BELEDIYESI'NIN ULUDAG ÜNIVERSITESI ÖGRETIM ÜYELERINE HAZIRLATTIGI "SULTAN MURAT HÜDAVENDIGAR VE BALKANLARDA OSMANLI TÜRK MEDENIYETI IZLERI" KITABI, DÜZENLENEN TOPLANTIYLA TANITILDI - KOSOVA MILLETVEKILI FETTAH BERISA:

- "OSMANLI, BALKANLAR'A MEDENIYET GETIRDI"
- KOSOVA MILLETVEKILI RIFAT KARADZIÇ:
- "ARNAVUTLARLA TÜRKLER BIR ELMANIN IKI YARISI GIBIDIR"
IRFAN ALTIKARDES
BURSA (15-12-2006) - Bursa'da merkez Osmangazi Belediyesi'nin Uludag Üniversitesi ögretim üyelerine hazirlattigi "Sultan Murat Hüdavendigar ve Balkanlarda Osmanli Türk Medeniyeti Izleri" kitabi, Kosova milletvekillerinin de katildigi toplantiyla tanitildi.
Kosova'dan Bursa'ya ziyarete gelen 6 Arnavut milletvekilinin de katildigi Huzur Otel'deki tanitim toplantisinda Osmangazi Belediye Baskani Recep Altepe, bazi zamanlarda 2 ülke arasinda sogukluk tohumlari ekilmeye çalisildigina dikkat çekerek, "Ecdadimizin, Balkanlar'a ilim, kültür, hosgörü ve medeniyeti yaymak için gittiklerini günümüzde bütün toplumlar anliyor. Biz Balkanlar'da ne hizmetler yapildigini daha iyi anlatmak ihtiyaci oldugunu hissettik. Osmangazi Belediyesi olarak göreve geldikten sonra ilk olarak, en fazla savasa katilip daima muzaffer olan Sultan Murat Han'i Bursa'daki kabri basinda törenlerle hatirlamaya basladik. Geçtigimiz Agustos ayinda ilk defa Kosova'nin bassehri Piristine'deki kabrinde de bir merasim yaptik. Bu ziyaretimizde Sultan Murat Han'in tam olarak bilinmesi için bir esere ihtiyaç oldugu kanaatine vardik. Eylül basinda Uludag Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi'nden hocalarimizla ilim heyetiyle çalismalar basladi. 3 aylik sürede bu çalismalar tamamlandi. Basta Prof. Dr. Halil Inalcik'in 1432 Arvanid Tahrir Defterleri ile alakali çalismasi, Prof. Dr. Osman Çetin, Prof. Dr. Yusuf Oguzoglu, Prof. Dr Hüseyin Algül, Prof. Dr. Mustafa Kara hocalarimizin Balkanlarda yetisen bilim adamlari, hizmetler ve mutasavviflar hakkindaki makaleleriyle çalismamiz ilmi bir temele oturdu. Kosova meclisinden 6 milletvekili arkadasimizla kardes belediyemiz olacak Mamusa Belediye Baskani'nin aramizda oldugu bir günde kitabimizin basilmis olmasi güzel bir tesadüf olarak bugün tanitimi hep birlikte yapmamiza vesile oldu. Birbirimizi, ecdadimizi daha iyi tanimamiz için her yil ziyaretlerimiz sürecek. Iki toplum aslinda 6 asirlik bir kaynasmayla hep beraberler" diye konustu.
Uludag Üniversitesi Dekani Prof. Dr. Hüseyin Algül de, Sultan Murat Han'in kalbini Kosova'da biraktigina dikkat çekerek, "Onun iki kabri var. Birisi Bursa'da, digeri Kosova'da. Kalbini Kosova'da birakan sultanimiz için Kosova ile dostluk köprüsü kurmamiz gerekiyor. Sultan Murat han bu iki yer arasinda odak noktasi olusturuyor. Sultan Murat Han'i unutmadik. Kosova'daki kardeslerimizde ona sahip çikti. Ona bekçi, eski tabirle nigehban oldular. Bu iki devlet millet arasinda kardeslik ve dostluk köprüsü olarak varligimiz sürecek" seklinde konustu.
Kosova Milletvekili Fettah Berisa ise, kitapta 1389 yilinda yapilan ilk Kosova Savasi ve yazilarinin yer aldigina kaydederek, "Bu kitapta medeniyetin gelismesinden de söz edilmektedir. 1. Murat Bizans'i devirip Balkanlar'a yeni bir nefes ve medeniyet getirdi. Bizanslar'in yakici saldirilarindan halk bikmisti. Son zamanlarda ise Sirbistan tarihi her zaman Kosova tarihini kötüye kullandi. Sirbistan'in amaci Kosova'yi ele geçirmekti. Sirplar Kosova hakkinda gerçekleri degil yalanlari yazdilar. Milosoeviç Kosova'da savasin 600. yilini büyük bir kalabalikla kutladi. Onlar için bu savas bir kayiptir. Kayiplari Sirplar kutlar, diger milletler ise zaferlerini kutluyor. Bu kitap, Osmanli'nin torunlarinin tekrar ecdatlarina sahip çikmalarinin, bölgeye hizmet edenleri yad etmelerinin bir eseridir. Miloseviç'e çok güzel bir cevaptir" dedi.
Kosova Milletvekili Rifat Karadziç, Arnavutlarla Türkler'in bir elmanin iki yarisi gibi oldugunu söyleyerek, "Ben bu kitabi 120 üyeli Kosova meclisinde dagitacagim. Insallah Kosova çok yakinda bagimsiz bir ülke olacak. Arnavut milletvekillerini Bursa'ya daha fazla ziyaret etmeye tesvik edecegim. Burada Arnavut kardeslerimize Türkiye'nin nasil sahip çiktiklarini görmeleri gerekiyor. Arnavutça da yazilan bu kitapla her seyimizi, kimligimizi çok daha dogru ve güzel bir sekilde ögrenebilecegiz. Bu hizmetin anlamini kelimelerle ifade etmemiz mümkün degil, bütün Kosova'da bu kitabi dagitacagiz" ifadesinde bulundu.
Osmangazi Belediyesi tarafindan ilk baskisi 5 bin adet yapilan çalismada, 5 ögretim üyesinin makaleleri yer alirken, kitap Türkçe, Arnavutça ve Ingilizce bölümlerden olusuyor.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net