Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Türk sinemasinin yükselisi Ipek Yolu'nu tekrar açtirdi

Referans Gazetesi, 16 Aralik  2006

Türk sinemasinin yükselisi Ipek Yolu'nu tekrar açtirdi
Bursa'daki Ipek Yolu Film Festivali yogun ilgi görüyor. Türkan Soray, Kadir Inanir gibi isimlerin boy gösterdigi festival galalariyla da dikkat çekiyor.

Film sektörünün canlanmaya basladigi son yillarda teknolojinin ve sektörün gelismesi ile vizyona her hafta neredeyse 3 yeni film giriyor. Bu gelismeye ardi ardina yapilan film festivalleri de eklenince Türk sinemasi 1980'lerden önce sahip oldugu popülerligi tekrar kazaniyor.

Geçen çarsamba da yillar boyu imparatorluklara baskentlik yapan ve ticaretin merkezi olan Bursa’da Uluslararasi Bursa Ipek Yolu Film Festivali basladi. Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan birincisi gerçeklestirilen film festivali önemli tarihini özenle korumayi basarabilen, ipegin anavatani olan Bursa’nin kültür-sanat hayatini renklendiriyor.

Açilis töreninde konusan Festival Baskani Burçak Evren bir ilke imza atmanin her zaman zor oldugunu belirterek "Fakat Bursa’ya yakisir bir festival yapmak için basarmak zorundayiz” dedi. Ödülün Ipek Yolu ile baglantili olmadigini söyleyen Evren, sinemanin atasi, hayal perdesi Karagöz ve Hacivat’tan yola çikarak bes kisilik jürinin seçecegi filme altin Karagöz Ödülü verilecegini belirtti. Çagan Irmak'a ödül

Festival komitesi, endüstrilesme ve evrensel olma konusundaki çabalarina destek olmak amaciyla Muhsin Ertugrul Umut Ödülü veriyor. Gerçeklestirdigi yapimlar sayesinde yogun seyirci kitlesini salonlara çekmeyi basardigi ve sinemanin yeniden halkin sevdigi bir sanat dali haline gelmesine katki sagladigi için ödülün ilkine bu yil Çagan Irmak layik görüldü. Galasi 29 yil önce yine Bursa’da yapilan Atif Yilmaz’in yönettigi, Kirgizistan’in dünya edebiyatina armagan ettigi büyük yazar Cengiz Aytmatov’un ölümsüz eserinden uyarlanan ve basrollerini Türkân Soray'la Kadir Inanir’in paylastigi "Selvi Boylum Al Yazmalim", festivalin açilis filmiydi. Türk sinemasinin en önemli filmlerinden biri ile baslangiç yapilan festival, dünya sinemasinin seçkin örneklerini bir araya getiriyor.

Ipek Yolu, geçmisten gelen birlestirici rolüyle, ugradigi tüm bölgeleri hosgörünün ve kültürlerarasi diyalogun isigiyla aydinlatmayi basarmis, simdi ise bu büyülü rota kültürlerin, sinema sanati araciligiyla birbirlerine biraz daha yakinlasmasini amaçliyor.

Festivalin, film programini olustururken Ipek Yolu rotasindaki ülkelerin ulusal sinemalarindan son dönem örnekleri derlemeye özen göstererek gerçek anlamda bir Avrasya filmleri seçkisi olusturulmus. Sirbistan, Bulgaristan, Kirgizistan, Ispanya, Fransa, Italya, Gürcistan, Slovenya, Bosna-Hersek, Yunanistan, Lübnan, Macaristan, Tunus, Japonya, Almanya, Hirvatistan, Mogolistan, Isveç, Makedonya ve Türkiye’den katilan filmlerin yönetmenleriyle oyunculari da festivale katiliyor ve gösterilen filmleri izliyor. Manaki Kardesler Sergisi

Uluslararasi Bursa Ipek Yolu Film Festivali, 1932 yilinda mimar Arif Hikmet Koyunoglu tarafindan yapimi gerçeklestirilmis ve Birinci Ulusal Mimarlik Dönemi eserleri arasinda önemli bir yeri olan Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçeklestiriliyor. Festivaldeki diger gösterim mekânlari da Bursa Kent Müzesi ve Mudanya Ugur Mumcu Kültür Merkezi. Festival kapsaminda tarihi Cumalikizik Köyü ve Uludag’da iki özel gösterim gerçeklestirilirken ayni zamanda "Unutulmayanlar", "Cenneti Beklerken" ve "Eve Dönüs"ün galalari da yapiliyor.

Uluslararasi ve ulusal gösterim programinin yani sira paneller, sinema kurslari ve belgesel atölyesi gibi aktivitelerin de gerçeklestirildigi festivalde yillarca sinema tarihçileri tarafindan yürütülen “ilk Türk filmi” tartismalarinda önemli bir yeri bulunan ve ilk Türk filmi oldugu iddia edilen Balkanlar'in ilk sinemacilari Manaki Kardesler’in 1905-1920 yillari arasinda çektikleri filmlerin orijinalleri gösteriliyor. Bu özel etkinligin yani sira “Manaki Kardesler Arsiv Sergisi” de düzenleniyor. Tayyare Kültür Merkezi sergi salonlarinda sergilenen bir baska sergi de Koleksiyoncu Vadullah Tas’in “Atif Yilmaz’a Saygi” adini tasiyor. Festival, 17 Aralik’a kadar devam edecek.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net