Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

4. RUMELI SIIR SÖLENI

4. RUMELI SIIR SÖLENI
23 Aralik Cumartesi Saat 11.00-16.00
Halk Egitim Merkezi Salonu, Istanbul
Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanisma Dernegi Genel Merkezi, hemsehrimiz olmakla gurur duydugumuz Yahya Kemal Beyatli ve Mehmet Akif Ersoy'u her sene düzenledigi etkinliklerle anmaktadir. Asagida tarihleri yazili olan etkinliklerde bu sairlerimizin anma toplantilari geleneksel hale gelen Rumeli Siir Sölenleri ile birlikte yapilmisti.
1. Rumeli Siir Söleni'ni 1 Kasim 1998'de Yildiz Sarayi Çit Kasri,
2. Rumeli Siir Söleni'ni 13 Kasim 1999'da Yildiz Sarayi Çit Kasri
3. Rumeli Siir Söleni'ni 17 Kasim 2000'de Üsküp'te gerçeklesmistir.
Bu senede milli sairlerimizi anma töreninin 4. Rumeli Siir Söleni ile birlikte düzenlenmesi kararina varildi. Etkinlik, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanisma Dernegi Bayrampasa Subesi, Türk Edebiyati Vakfi ve Rumeli Egitim Vakfi'nin isbirliginde 23-24 Aralik 2006 tarihinde yapilacaktir.
Siir duygu selidir. Siir dünyaya ve yasadigi topluma, baska bir açidan pencere açmaktir. Siir didismektir duygularla; ugrasmaktir kelimelerle.
Sair, duygu seline kapilmis bir sandal gibi, dalar edebiyatin okyanuslarina. Sairler, elçisidir içinde bulunduklari cemiyetin. Sair köprüdür, insan ve toplum arasinda.
Artik geleneksel hale gelen 4. Rumeli Siir Söleni'ni, bizler de bu duygularla düzenledik. Sairler, çesitli zorluklari, sinirlari asip gelecekler Balkanlar'in kültür baskenti Istanbul'a. Bu siir seçkisinde sunacaklari siirleri kendi tercihleridir. En zor olanini yaptilar. Kendi eserleri arasindan sadece bir siirlerini seçtiler. Katilan ve ülkelerini temsil eden tüm sairlerin yolu ve bahtlari açik olsun. Onlar hem düsündükleri, hem hissettikleri, hem de yazdiklari için kocaman bir tesekkürü hakediyorlar.
Bu etkinlik vesilesiyle 4. Rumeli Siir Söleni –Sairler / Siirler- adli kitabi yayina hazirlarken, sairlerimizin siirlerini okudum, hülyalara daldim, beni tekrar Balkanlar'in o uçsuz bucaksiz topraklarina götürdüler. Sinirlari astim bulutlarin üzerinden. Kâh hüzünlendim, kâh gülümsedim. Ah Rumeli! Ah Balkanlar! Ah benim dertli insanlarim! Ah benim dertli komsularim! Gönlümden gönlünüze, kucak dolusu selam olsun sizlere.
Bu güzel organizasyonda birçok kisinin degerli katkilari oldu. En basta Siir günlerinin fikir babasi Rumeli Egitim Vakfi Baskani Lütfü Türkkan, ayrica Türk Edebiyati Vakfi Baskani Servet Kabakli, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanisma Dernegi Bayrampasa Sube Baskani Alaattin Tunaboylu, Bayrampasa Subesi Gençlik Komisyonu Baskani Cemil Sen ve isimlerini burada sayamayacagim birçok Rumeli sevdalisi, hepsine can-i gönülden tesekkürler.
Yine bu kitapçigi kisitli zaman sürecinde hazirlarken, Makedonya'dan Fahri Kaya ve Alev Süleyman, Kosova'dan Bilgin Sait, Türkiye'den Saffet Erdem ve Handan Basol destek ve yardimlarini esirgemediler. Siir tercüme etmek gerçekten zordur. Arnavutça, Bosnakça ve Makedonca siirlerin tercümesini yapan, Nihat Selman, Münire Acim ve Falmaf Shazi'ye sükranlarimi sunuyorum. Rumeli'den gelenler, yüreklerini memleketlerinde birakanlar; Rumeli gönüllüleri, sevdalilari, asiklari; son sözüm size:
Tarihi ve kültürel bir ideal olarak Rumeli'yi kalplerinde yasatanlar olarak, en büyük tesekkürü, sizler hakediyorsunuz!
Haydi hep birlikte siir sölenimizde bulusalim
15/12/2006
H. Yildirim AGANOGLU

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net