Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Vize kolaylasirsa Ege'deki ticaret daha da canlanir

Vize kolaylasirsa Ege'deki ticaret daha da canlanir
Referans gazetesi/18.11.2006 / Mete Tamer Omur / Haber      

Marmaris’te düzenlenen "Türkiye Ege Kiyilari ve Yunanistan Ege Adalari 7. Ekonomi Zirvesi"ne katilan Türk ve Yunan isadamlari iki ülke arasindaki ticaret hacminin yillik 10 milyar dolara çikarilmasinin mümkün oldugunu belirttiler. Cuma günü baslayan zirvenin açilisinda konusan Ege Bölgesi’ndeki ticaret odalarinin temsilcileri Yunan adalariyla ticaretin istenilen seviyeye ulasmasi için Yunanistan’in vize kosullarini yumusatmasini istediler.

Yunanistan'in Izmir Konsolosu George Katapodis, Izmir Ticaret Odasi ile yaptiklari anlasma sonucunda isadamlarina çok girisli vize vermeye basladiklarini hatirlatarak Manisa ile Aydin ticaret odalariyla da anlasma yapacaklarini ancak Shengen yükümlülükleri nedeniyle yesil pasaportlara vize uygulamayi sürdüreceklerini söyledi. Samos Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Papatheofanous Themistoklis ise zirvelerde çözülmesi istenilen konularda gelisme saglanip saglanmadigini takip etmek ve konulari gündemde tutmak için zirveye katilan oda temsilcilerinden olusan az üyeli daimi temsilcilik olusturulmasini önerdi.

Kibris konusunda Türk-Yunan yakinlasmasini daha da ileriye götürecek adimlari gerekli gördüklerini ifade eden Izmir Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ekrem Demirtas da “Iki ülke arasinda güven arttikça ticari iliskiler de artmaya basladi. 10 yil önce 200 milyon dolar olan ticaret hacmi bugün 2 milyar dolari buldu. Yunanistan’la olan en büyük ticari artis ise Ege Bölgesi’nde yasaniyor" dedi.

Adalara su ve enerji Türkiye'den gidecek

Türkiye-Yunanistan ticaret hacminin gelisen ekonomik ve sosyal iliskilerin de katkisiyla günümüzde 2.2 milyar dolara ulastigini anlatan Yunan-Türk Ticaret Odasi Baskani Panayotis Koutsikos, Türkiye’nin Yunanistan’in 5. büyük ihracat pazari durumuna geldigini, 2006 sonunda hedeflenen 2.6 milyar dolarlik ticaret hacminin gerçeklesmesi durumunda Türkiye’nin 3 ya da 4. siraya yükselecegini kaydetti.

Ege Bölgesi’nde ve Yunan adalarinda yasayanlarin paralel beklentiler içinde oldugunu vurgulayan Türkiye Rodos Baskonsolosu Ahmet Arda, Ege’deki 12 adada 120 bin olan toplam yatak kapasitesine 3-5 yilda 10-15 bin yatak eklenmesinin planlandigini, bu gelisme saglandigi zaman adalardaki su ve enerji ihtiyacinin da Türkiye’den saglanacagini belirtti.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net