Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Adresini soranlara 'Puskas-Macaristan yazin yeter' derdi

Adresini soranlara 'Puskas-Macaristan yazin yeter' derdi
18.11.2006 / Senay Aydemir / Referans gazetesi/Yorum      

Dünya futbolu; Macaristan Milli Takimi ve Real Madrid'in efsanevi isimlerinden Macar Ferenc Puskas'i kaybetti. Macaristan Haber Ajansi'ndan cuma günü verilen haberde, 1950 ve 1960'li yillarda futbolun en büyük isimlerinden olan Puskas'in 79 yasinda öldügünü bildiriyordu. Sahalarda kaldigi yillar boyunca dünya futbolunun en iyi "10" numarali oyuncularindan birisi olarak gösterilen Puskas, sol ayagini öylesine ustalikla kullaniyordu ki, sag ayaginin topa degmedigi maçlar çikarmisti. Ispanyollarin Arjantin asilli efsanevi futbolcusu Alfredo Di Stefano ile birlikte Real Madrid'i basaridan basariya kosturan Puskas, son dönemlerinde yakalandigi alzheimer hastaligi nedeniyle sadece Macaristan Milli Marsi'ni hatirlayabiliyordu. Adresini soranlara "Puskas-Macaristan yazin yeter" diye cevap veren efsane futbolcu, kariyerinde 1200 resmi maç yapti, toplam 418 kez aglari havalandirdi.

2 Nisan 1927'de Budapeste'de dünyaya gelen Puskas'in en unutamadigi maç 1953'te Ingiltere ile oynadiklari maçtir. O güne kadar kendi sahasinda yenilmeyen Ingilizler, futbolu icat etmis olmakla övünedursun, sahada konusan Puskas ve arkadaslari olacaktir. 6-3 kazandiklari maçin ardindan usta oyuncu bu maçi söyle anlatir: "1953’te Ingiltere ile Wembley’de oynuyorduk. Sag kanattan penalti noktasina dogru bir orta geldi; o an Billy Wright’in üzerime geldigini gördüm ve ondan önce davranarak, topa aynen Budapeste sokaklarinda bir çocukken yaptigim gibi topugumla vurdum. Kalede Gil Merrick vardi ve top onun yanindan aglara gidip gol oldu. O maçta aldigimiz galibiyet, ayni zamanda Ingiltere Milli Takimi’nin ilk kez kendi sahasinda yenilmesi anlamina da geliyordu. O zamanlar komünizmle yönetilen ülkeme döndügümde, topukla attigim bu gol için 'devrimci gol' adini vermislerdi bile."

Puskas, 1957-1967 yillari arasinda dönemin bir baska usta ayagi Afredo Di Stefano ile birlikte muhtesem bir ikili olusturmuslar ve Real Madrid'e en parlak dönemlerinden birisini yasatmislardi. Real Madrid'de dört kez gol krali olan Puskas, kariyerini 1966 yilinda noktaladi. Adi geçen günlerde oynanan Macaristan-Türkiye Avrupa Sampiyonasi elema grubu maçina ev sahipligi yapan stada verilen Puskas, futbolculuk kariyerine 3 Avrupa Kupasi, 1 Kitalararasi Kupa, 5 Ispanya Ligi Sampiyonlugu, 1 Ispanya Kupasi, 1 Onur Madalyasi, 4 Macaristan Ligi Sampiyonlugu, 4 Ispanya Ligi gol kralligi sigdirdi. Puskas, futbolculuk kariyerinin sonlarina dogru Ispanyol vatandasligina geçerek bu ülkenin formasini da 4 kez giydi.

Puskas'in Türkiye ile ilgili kötü anilari da vardir. Dönemin "yenilmez armadasi" olarak kabul edilen Macaristan Milli Takimi 1956 yilinin 19 Subat'inda "Dostluk" maçinda Türkiye'ye 3-1 yenilir. Ama ertesi gün gazetelerde Lefter'in Puskas'a 3 çalim attigi ve Puskas'in sag ayagina top degdirmeden maçi bitirdigi yazilacaktir.

Puskas'in Türkiye'deki etkisi yalnizca bu galibiyetle sinirli degildir. Fenerbahçe'nin unutulmaz futbolcularindan Ergun Öztuna'nin lakabi "Puskas"tir.



50 YILDIR UNUTULMAYAN ZAFER

Puskas önderligindeki dünyanin en iyi takimi olarak gösterilen Macaristan'in 19 Subat 1956'da Türkiye'ye 3-1 yenilmesi, ülke futbol tarihinin en önemli olaylarindan biri olarak kabul edilir. Maç öncesinde maçin oynanacagi Mithatpasa (Bugünkü Inönü) Stadi'nin kapasitesi artirildi. Macaristan takiminin Türkiye'ye gelmesi ülkenin en önemli gündem maddelerinden birisi haline gelir. 3 Subat'ta Istanbul’a gelen Macar takiminda Puskas'in yani sira dönemin ünlü futbolculari Bozsik, Czibor, Hidekuti gibi isimler de yer almaktadir. Ancak Istanbul çok kötü bir kis geçirmektedir. 5 Subat'ta oynanmasi planlanan maç ertelendi ve Macar takimi Izmir'e gitti. Macarlar Izmir karmasi ile burada oynadiklari iki maçi 7-1 ve 11-0 kazandi. 1954'ten bu yana yenilgi yüzü görmeyen Macar takimi ile yapilacak maç için 28.241 biletli seyirci, yine rekor bir bedel 201.925 lira ödeyerek tarihe taniklik etmek için yerlerini almisti. Maç günü olan 19 Subat'a gelindiginde hiç kimsenin beklemedigi bir sonuç çikti ortaya. Türk Milli Takimi,

Lefter'in 2 ve Metin Oktay'in 1 golü ile Macaristan'i 3-1 yenmisti. Dünya basini galibiyeti "Yilin sansasyonu", "Akil almaz hadise" mansetleriyle duyurdu.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net