Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Rumeli-Balkan Türklerini tanir misiniz?


NEVVAL SEVINDI - Rumeli-Balkan Türklerini tanir misiniz?
28 Kasim 2006, Zaöman Gazetesi

Rumeli-Balkan Türkleri, federasyon olarak örgütlendi. Yaklasik bir buçuk yil önce baslayan güç birligi düsüncesi, pazar günü yapilan ilk olagan kongreyle hayata gözlerini açti.
Kapida davul ve zurna, gelenleri karsiliyor. Rumelililer davulsuz, zurnasiz yapamaz. Salonda perdeler, süsler, sandalyeler ve bayraklar hep kirmizi-beyaz. Kocaman bir poster duvarda. Mustafa Kemal Pasa ile Samsun'a çikanlar isimleriyle fotografta yer aliyor. 'Rumeli TV, Rumeli'nin bulusma noktasi' yazan pankart iletisimin önemini gösteriyor dosta düsmana. Büyüksehir Belediye Kent Orkestrasi, modern pop parçalari seslendiriyor. Salonda henüz tansiyon yüksek degil. 10. Yil Marsi'yla son noktayi koyarak giderayak cosku dalgasi yarattilar. Bayraklar havadayken "Ölüm ve Sürgün" adiyla kisa bir belgesel izledik. Bir hüzünlü göç hikâyesi. Tehcirin adi göç. Yerlerimizden, yurdumuzdan, malimizdan ve canimizdan oldugumuzun hiç anlatilmadigi göçün öyküsü.

Rahmetli anneannemden, ninemden dinlediklerim aklimda, gözlerime yüklenen yaslari tutmaya çalisiyorum. O acilari unutturan bize kimlerdi? Kimler yazdi yeniden tarihi? Aydinlarin savunmadigi, öyküsünü, romanini yazmadigi, filmini çekmedigi Balkan öykülerimizin 500 yili. Katliamlarla, zulümle aglayan bir milletin gözyaslarina kim cevap verdi? O günlerden Srebrenica soykirimina Bosna'ya uzanan kültürel nefret bitmedi. Yeni bulunan toplu mezarlar var. Neden bizi anlamaya çalisan, üzüntümüzü edebiyata döken kimse yok bu ülkede? Cigerdelen ve Safiye Erol gibi biri daha neden çikmiyor? 'Safiye Erol kim?' diye soran çocuklari, gençleri yetistiren egitime, milli diyen kim? Yabancilasmis aydinlara karsi bir haykiris Rumeli-Balkan Türklerinin sesi. 1699-1878 araliginda sadece 7 milyon Türk sürüldü, kiyildi. Anadolu'ya milyonlarca insan göç etti. 'Tuna Nehri akmam' diyor 'mezar taslarini koyun sananlar'a bir atif olarak.

Özcan Pehlivanoglu yukaridaki sorulari sordu herkese. "Türk Milletine Seslenis" adini verdikleri kongrenin amacini anlatti. "Asiret degiliz, sürü degiliz, bireyiz. Biz, bireyin özgürlügüne inaniyoruz. Hemsericilik bilmeyiz. Mustafa Kemal yolundan dönmeyiz." diyerek devam etti.

Azinlik hakki diye yirtinanlara sorular vardi: Bati Trakya'da müftümüzü neden seçemiyoruz?

Iskeçe'de halk, müftüyü seçti ve müftü 6,5 ay hapis yatti. 2 ay önce de vefat etti.

Rodos'ta 3000 Türk yasiyor. 7 tane Türk okulu vardi, bugün hepsi kapatilmis durumda. Türk çocuklari Rum okuluna gidiyor. Yunanistan, adi Türkçe olan dernekleri kapatti. Tüm bunlara kim tepki verdi? Kimler yazdi? Kimler bunun ugruna mücadele etti?

Fetihle isgali ayni sananlar Evlâd-i Fatihân lafini anlar mi? O ruhu bilir mi?

Kosova'nin Sesi gazetesini getiriyor bir Kosovali. Türkçe gazeteyi okuyorum. Kosova'da ogluna, kizina tarihini anlatamiyor insanlar. Sirplarin yazdigi kitaplarda kötülenen Osmanli ve Türkler yüzünden çocuklar eziklik duyuyor, kendinden utaniyor. Babasi 'Onlar dogru degil.' dediginde çocuk 'Ama ögretmen söyledi.' demis! Oysa Sirplara dönük önyargilar kitaplardan çikartilmis.

Kosova'nin bagimsizligini istemiyor, içislerinde bagimsiz disislerinde bagimli olmaya razi etmeye çalisiyorlar. Piristine'de birçok oyun dönüyor. Açikça her yerde yazilan çizilen su: "Ey Kosovalilar eski dininize dönün. Katolik olun ve bagimsizligi kazanin." Islam, bagnaz ve zorbadir diyenlere bak! Kosova'da Vahabilerin ve Iran Sialigi'nin etkin dinî çalisma yaptigini, aydin siniftan eli kalem tutanlari bile etkilediklerini anlatiyorlar. Sari Saltik ruhunun dünyayi kucaklayan sefkatine uzak duran bu insanlarin tasavvufa sirtini döndüklerini dinlemek ne aci. Misyonerlerin cirit attigi Kosova direniyor, kendi kalabilmek için savasiyor. Ama çok yalniz. Yardim istiyor. Bütün kursun seslerini bastiran bir insan sesi haykiriyor: "Biz buradayiz. Türkçe konusuyoruz. Müslüman Arnavutlariz." Italyanlarin ayda bir yaptigi dinî hosgörü toplantilarina izin verilse de rahatlikla, Müslümanlar için ayni sey geçerli degil. Iyi haber... AB, 2008'i 'Balkanlarda dinlerarasi diyalog yili' ilan etti. Bütçe ayirdi. Kosova dahil birçok yerden Diyanet Isleri Baskanligi'na basvuran; ama hiç destek alamayan kültür cografyamizi kim düsünecek? Kim destekleyecek?
28/11/2006

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net