Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Bulgaristan'daki seçimin önemi

Bulgaristan'daki seçimin önemi

Bulgaristan'da 29 Ekim'de yapilan cumhurbaskanligi seçimlerini Sosyalist Parti adayi Pirvanov kazandi. Pirvanov'un zaferinde bu ülkede yasayan 1 milyonu askin soydasimizin da büyük etkisi vardi

14/11/2006 Radikal gazetesi


ALI DINÇER

Ocak 2007'de AB üyesi olacak olan Bulgaristan, Türkiye'nin Balkanlar'daki en önemli komsusudur. Türkiye'nin asil Avrupa baglantisi Bulgaristan'dir. Aramizdaki sinirdan askerlerimizi çektik. Dostane iliskilerimiz üst düzeyde. PKK terörü, sözde Ermeni soykirimi konularinda Türkiye'ye duyarli yaklasimlari var.
1 milyonu askin soydasimiz parlamentoda, hükümette etkin bir politik güç. Ekonomik iliskilerimiz hizla gelisiyor. Türkiye, Bulgaristan'in önde gelen dis ticaret ortagi. Basta Sise Cam'in 500 milyon dolara yaklasan yatirimlariyla, 1 milyar dolari askin sinai yatirimimiz var. Ciddi müteahhitlerimiz yakin zamanda termik santral, Sofya çevreyolu gibi önemli ihaleleri kazandilar. 7.5 milyon nüfuslu Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelen yillik turist sayisi 2 milyona yaklasiyor. AB üyesi Yunanistan'dan gelen 500 bin. Yunanistan'da böylesine yatirimlarimiz, projelerimiz yok. Yunanlilar agirlikli olarak bankalarimizi almakla ilgileniyorlar. Yunanistan'da yok ama Bulgaristan'da iki bankamiz var.
Pek çok nedenlerle Türkiye'nin önemli bir komsusu olan Bulgaristan'da 29 Ekim'de cumhurbaskanligi seçimi yapildi. Son tura BSP, Sosyalist Parti adayi G. Pirvanov ile irkçi Ataka Partisi adayi V. Siderov kaldi. Ataka Partisi ve adayi Siderov kampanyalarini Türk ve Türkiye karsitligina dayandirdi. Akil almayacak, gerçekdisi, kasitli yaklasimlarla Türklere, Türkiye'ye karsi bir politika güttü. Sosyalist Enternasyonal üyesi, CHP ile yakin iliskileri olan BSP'nin adayi G. Pirvanov; demokrat, Avrupa degerlerini benimsemis aydin kisiligiyle, son dönem cumhurbaskanligiyla Türkiye-Bulgaristan iliskilerinin güçlenmesine, Bulgaristan'da demokrasinin gelismesine olumlu katkilarda bulundu.
Bu durumun farkinda olan Bulgaristan yurttasi soydaslarimiz, G. Pirvanov'a en yüksek katilimla en etkili destegi verdiler. Örnegin Türkiye'de ayni zamanda Bulgaristan yurttasi soydaslarimiz iki yil önceki genel seçimlerde 40 bin civarinda oy kullanmislarken, simdi yüzde 99'u Pirvanov'a olmak üzere 55 bin oy verdiler ve yüzde 78'le kazanmasinda etkili oldular. Irkçi Ataka Partisi'ne de iyi bir ders verdiler. Bursa'da ik iyil önceki 13 bin 500 oy, 16 bin 317'ye çikti. Türkiye için de önemli olan bu seçim, Türk medyasinda yeteri kadar yer almadi. Hatta Bulgaristan ile ilgili gelismeler, medyamizda gereken yeri alamiyor diyebiliriz. 1820 Mora isyanindan beri Rumeli Türkleri çok aci çekmis, anayurda büyük göçler vermistir. Bugün de 1 milyonu askin soydasimizla, en yogun nüfusumuz olan Bulgaristan 2 milyonu asan sayiyla en çok göç aldigimiz yer. Gelenlerin çogaldigi gerçegi, Türkiye'de, Bulgaristan'dakinin misli misli, Bulgaristan kökenli yurttaslarimiz oldugunu gösterir. Rumeli kökenliler atalarinin paylastigi ortak acilar ve kültürel benzesme nedeniyle Balkanlardaki politik gelismelere hep birlikte ve güçlü ilgi duyarlar.
On milyonlarca Rumelilinin, dogal olarak tüm Türkiye'ni yakin ilgi duydugu bu seçime, reytingi, halk ilgisini önemsemesi gereken medyamizin yetersiz bakisi akilci degil. Sofya'da kurulmasi gereken medya temsilciliklerimiz, Atina'dakilerden daha önemli olacaklardir. Gün boyu Türk televizyonlari izleyen soydaslarimiz, iyi bir dagitimla Avrupa'da oldugu gibi Türk gazetelerini okuyabilirler. Unutmayalim ki, nasil Türkiye'de Rumeliler entelektüel dünyamiza degerli katkilar yaptilarsa, Balkanlar'daki soydaslarimiz da iyi egitimlidir, yogun medya takipçileridirler. Bulgaristan'a, bizden önce AB üyesi olacak olan tüm Balkan ülkelerine daha fazla önem vermeliyiz, iliskilerimizi gelistirip, onlarla birlikte AB'ye reel giris potansiyelleri olusturmaliyiz. Bunlari hem Türkiye hem de Balkanlar'daki, Avrupa'daki soydaslarimiz için yapmaliyiz.
Ali Dinçer: TBMM Baskanvekili, CHP Bursa Milletvekili

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net