Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

OECD'nin Balkan Raporu: Yabanci Sermaye için Birlesin!

             OECD'nin Balkan Raporu: Yabanci Sermaye için Birlesin!
12 Kasim 2006

             OECD'nin Balkanlardaki Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesi ve Gelismenin Hizlandirilmasi Konusunda Çalismalar Yapmak Üzere Olusturdugu "Yatirim Sözlesmesi" Adli Kurum, "Yatirim Reform Endeksi 2006" Baslikli Raporunda, Bölgede Yolsuzlukla Mücadelenin Eksikligine Dikkat Çekti.
               
             
             Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Teskilati (OECD)'nin Güney Dogu Avrupa'yla ilgili birimi hazirladigi Balkan raporunda, bölgede yolsuzlukla mücadelenin yetersiz olduguna, yabanci sermaye çekmek için bölgesel isbirliginin artirilmasi gerektigine dikkat çekti.

             OECD'nin Balkanlardaki yatirim ortaminin iyilestirilmesi ve gelismenin hizlandirilmasi konusunda çalismalar yapan, Istikrar Pakti himayesinde çalisan "Yatirim Sözlesmesi" adli kurumu, "Yatirim Reform Endeksi 2006" baslikli raporunu yayimladi.

             Rapor, Güney Dogu Avrupa ülkelerine yolsuzluga karsi mücadelelerini güçlendirme, rekabeti tesvik etmek ve daha çok ve daha iyi yabanci dogrudan yatirim çekmek amaciyla ticarette bölgesel isbirligini yogunlastirma önerisinde bulunuyor.

             Politika analizi yapan rapor Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hirvatistan, Makedonya, Moldova, Karadag, Romanya ve Sirbistan'a daha nitelikli ve çok yabanci dogrudan sermaye yatirimi çekmeleri konusunda yol gösteriyor. Balkan ülkelerinde bu konuda bazi önemli ilerlemelerin yapilmis oldugunu saptamasi yapilan raporda etkin yatirim politikalari yerlestiren ülkelerin, ticaret rejimlerini serbestlestirdikleri ve yüzde 9'dan yüzde 20'ye kadar çikan düsük kurumlar vergisi uygulamasi baslattiklari ifade edildi.

             ISSIZLIK SORUNU VAR

             Bununla birlikte, ekonomik büyüme ve siyasi reformlar, özellikle Balkanlarin batisinda yüzde 20'nin üzerine çikan issizligi azaltamadi.

             Balkanlarda Dogrudan Yabanci Sermaye yatirimlari akisi yogun bir biçimde özellestirmeye bagli sürdü, akisin yüzde 90'i Bulgaristan, Hirvatistan, Romanya ve Sirbistan'da toplandi.

             ZAMAN TÜKENIYOR

             Rapor, bölgenin tüm yatirimlarini yapmak, büyümeyi gerçeklestirmek ve istihdam potansiyelini devreye sokmak için zamanin tükendigi konusunda uyarida bulundu. Raporda "Daha ileri reformlar olmadan bölge degeri çogalarak artan, daha fazla sermaye ve teknoloji yogun sektörlere sahip olan Merkezi Dogu Avrupa ülkeleri ve düsük maliyete ve emek yogun üreticileri bulunan Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin rekabeti nedeniyle dislanma riskiyle karsi karsiyadir" denildi.

             Rapora göre, AB'ye katilim, özellikle bölgenin yatirim ve rekabet lideri Bulgaristan ve Romanya'da reform sürecini hizlandirmis bulunuyor. Fakat, dogrudan katilma süreciyle ilgili olmayan her ülkenin de düzenleme-denetleme reformlari, vergi yönetimi ve insan sermayesi gibi konularda daha fazla yapmasi gerekenler bulunuyor.

             YOLSUZLUKLA MÜCADELE YETERSIZ

             Bölgede yolsuzlugu önleme ve denetleme-düzenleme reformu alaninda iyilestirmelere ihtiyaç duydugu kaydedilen raporda, "Yasalar ve kurumlar yolsuzlukla mücadele etmek üzere olusturulurken uygulamaya ise çok az taniklik edildi. Yolsuzluk iddialari konusunda çok az sorusturma, dava ve cezalandirma bulunuyor. Vergi ve gümrükte yolsuzluklar, daha etkin yönetim süreçleriyle azaltilmis durumda fakat memurlarin çikar çatismalari, örnegin kamu tedarikleri, bir sorun olarak devam ediyor" denildi.

             Düzenleme ve denetleme alanindaki reformlarin da büyük meydan okuma gerektirdigini kaydeden OECD, "Ülkeler düzenleme-denetleme reform stratejilerini ortaya koyuyorlar ve kurumlari olusturuyorlar. Ancak bu birimlerin çogu, yetersiz kadroya sahip ve yasa taslaklarinin hazirlanmasi konusunda yetersiz güce sahip" dedi. (Ankara Haber Ajansi)

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net