Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Bati Balkan devletlerinin AB umutlari suya düstü

Bati Balkan devletlerinin AB umutlari suya düstü
06.11.2006 / Dis Haberler / Haber      
Referans gazetesi
 
Türkiye konusunda sert bir rapor yayinlamasi beklenen Avrupa Komisyonu'ndan, Bati Balkan ülkelerine iliskin taslak raporunda da bu ülkelerin Avrupa Birligi(AB) üyelik süreçlerinin ertelenmesi yönünde tavsiye karari çikmasi bekleniyor. Bu durumda, geçen sene AB üyeligi için çalismalarina hiz veren Hirvatistan, Makedonya, Sirbistan, Bosna ve Arnavutluk’un umutlari da kisa vadede suya düsecek.  Önümüzdeki hafta yayinlanacak Komisyon taslak raporunda, Bati Balkan ülkelerinin AB üyeligiyle ilgili kisa vadede ilerlemeler kaydedilebilecegi ancak AB üyeliginin orta ya da uzun vadede gerçeklesebilecegi ifade edilecek. Avrupa Komisyonu'nun olumsuz bir rapor yayinlamasinin nedeni olarak Bati Balkan ülkelerinin reformlarinda yeterli hiza ulasamamalari ve Avrupa kamuoyunda da genislemeye ara verilmesi yönünde bir egilim olmasi gösteriliyor.

Komisyon bölge devletleri için üyeligin daha uzun yillar mümkün olmadigini ve AB’nin yeni üyeler için belirli bir tarih vermekten kaçinacagini belirtiyor. Komisyon’a göre, grup halinde birkaç ülkenin ayni anda AB’ye üye olmasi mümkün görünmüyor. Aralik ayinda toplanacak olan Avrupa liderlerinin bu toplantida komisyonun tavsiye kararlarina yakin kararlar almasi bekleniyor.

Rapor taslaginda AB üyeligi için müzakerelere baslama yönünde umutlu olan Makendonya ile üyelik müzakerelerin kisa vadede baslatilmasina karsi çikiliyor. Buna karsin, Makedonya’dan siyasi reformlara hiz vermesi, yolsuzluklarla mücadele etmesi ve Arnavutluk ile iliskilerini iyilestirmesi isteniyor.



Sirbistan'a övgü

Ingiliz yayin kurulusu BBC’ye göre, raporda Sirbistan’in geçtigimiz günlerde halk tarafindan onaylanan yeni anayasasi ve ülkenin ekonomik istikrari övülüyor. Ancak Bosna savasi sirasinda katliamlar gerçeklestirdigi gerekçesiyle yillarca aranan general Ratko Mladiç’in yakalanmasina yardimci olunmadigi sürece Sirbistan ile ara verilen Ortaklik Antlasmasi müzakerelerinin kisa vadede yeniden baslatilmayacagi uyarisi da yapiliyor. Avrupa Komisyonu ayrica, Sirbistan’i Kosova konusunda yapici bir tutum almaya çagirirken Kosova’nin statüsü sorununu, önümüzdeki günlerde karsilanacak baslica zorluklardan biri olarak nitelendiriyor.  Öte yandan, Sirbistan Devlet Baskani Boris Tadiç dün yaptigi açiklamada, Kosova'nin Sirbistan'in ayrilmaz bir parçasi oldugunu yineleyerek, Kosova Basbakani Agim Çeku'nun yurt disinda Kosova'i temsil edemeyecegini savundu. Sirp basini, Sirbistan Devlet Baskani Boris Tadiç'in, Kosova'nin gelecek statüsüyle ilgili müzakerelerin yürütüldügü bir anda Karadag Basbakani Milo Cukanoviç'in, Kosova Basbakani Çeku'yu kabul etmesini “benimsenemeyecek ve gereksiz bir davranis” olarak yorumladigini yazdi.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net