Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Balkan borsalarinda konsolidasyon atesini Bulgaristan borsasi yakacak

Balkan borsalarinda konsolidasyon atesini Bulgaristan borsasi yakacak
04.11.2006 / Sila Özçelik / Haber    
Referans gazetesi  


Geçtigimiz hafta Güney Kibris Borsasi (CSE) ile ortak islem platformu kuran Atina Borsasi simdi de 1 Ocak itibariyle Avrupa Birligi üyesi olacak komsusu Bulgaristan'in özellestirilme sürecindeki borsasina göz dikti. 2006'nin ilk yarisinda yüzde 30'luk artisla 1.173 milyar levalik bir islem hacmine ulasan Bulgaristan Borsasi (BSE), Atina Borsasi'na evet demesi halinde Balkan borsalarinda yasanacak bir konsolidasyonun atesleyici adimi olabilir. Avrupa'nin birlesik borsasi Euronext gibi Balkanlarin ortak islem platformu olma planlari yapan Atina Borsasi, CSE ile girisilen isbirliginin bölgede daha da genisleme planlari dogrultusunda ilk adim oldugu yönünde açiklamalar yapmisti. Sofya'da düzenlenen Güneydogu Avrupa Ülkeleri Ekonomik Forumu'nda (SEE Economic Forum) konusan BSE Baskani Bistro UIlkova yaptigi açiklamada Sofya Borsasi'nin özellestirilmesine 4 yabanci borsanin ilgi gösterdigini açikladi. Iskandinav borsa operatörü OMX, Frankfurt Borsasi, Viyana Borsasi ve Atina Borsasi, 1 Ocak'ta AB'ye üye olacak olan Bulgaristan'in borsasini satin alma planlari yapan borsalar arasinda. Referans'a konusan ve AB üyeliginden sonra Bulgar borsasinin çok daha etkin ve verimli bir borsa olacagini umduklarini söyleyen Sofya Borsasi Baskani Bistra Ilkova, Atina Borsai'ndaki yetkililerle görüsüyoruz. Çok ilginç projeleri var tüm bölgenin sermaye piyasalari ile ilgili olarak." dedi. Ancak kesin bir karar vermeden diger borsalarin tekliflerini de duymak istediklerini söyleyen Ilkova, "Diger borsalarin bize getirecekleri tekliflerin ne olacagini görmek istiyoruz, çünkü Bulgaristan borsasi için en iyi olan teklifi seçmek istiyoruz" dedi. "Islem sistemimiz o kadar iyi degil, o yüzden 1 Ocak tarihinden sonra diger bölge borsalari ile ortak islem platformunda faaliyet göstermeyi umuyoruz." diye konusan Ilkova, AB üyeligi sonrasi olusabilecek bir ortak islem platformu ile Bulgar Borsasinin daha modern ve çok fonksiyonlu bir yapiya kavusacagini savunuyor.
Ilkova: "Balkan Borsalari'nin kliring ve settlement sistemlerinde görülen bu birlesme süreci konusunda Kasim'in ortasinda Belgrad'da balkan finans piyasalarini görüsmek üzere bir araya gelecegiz. Bulgar piyasasi Balkanlar için çok önemli bir piyasa. " dedi. Likiditesi düsük bir borsa olarak bilinen BSE'deki hisselerini satisa çikaran Bulgar hükümeti, Avrupa Borsalari birleserek daha fazla yabanci yatirimci çekmeyi ve böylelikle islem hacmini katlamayi amaçliyor. Yüzde 44'ü Maliye Bakanligi'na ait olan Sofya Borsasi'nin 12 sirketin hisse senedinin takip edildigi SOFIX endeksi 2006 yilinda yüzde 33 deger kazandi. Avrupali gelismekte olan piyasalarin izlendigi MSCI endeksi ise ayni yil içinde yüzde 19'luk çikisla Sofya Borsasi'nin hizini yakalayamadi. 2006 yilinda degerinin yüzde 47'si kadar yükselen Bükres Borsasi'nin performansi Morgan Stanley'nin gelismekte olan Avrupa piyasalari endeksini bile üçe katladi. Bulgaristan Borsasi'nin gösterge endeksi SOFIX ise 2006'da  içinde ayni endeksin 16 kati getiri sagladi.



Atina Borsasi'nin bölgesel entegrasyonu yeni basliyor

Türkiye'de Finansbank'tan yaptiklari alimla yanki uyandiran Yuinan bankasi National Bank of Greece'in (NBG) Bulgaristan birimi Baskani Christos Katsanis ise Atina Borsasi ile G.Kibris Borsasi'nin ortak islem platformunda bir araya gelmesini "oldukça basarili bir hikaye" olarak nitelendiriyor. Referans'in sorularini yanitlayan Katsanis, her iki borsanin islem hacminin ortak platform sayesinde katlanacagini belirtti. "Bu ayni zamanda Atina Borsasi'nin uluslararasi varligi için çok kritik bir adim." diyen Katsanis'e göre, G.Kibris ile kurulan orta islem platformu Atina Borsasi'nin bölgedeki diger borsalarla da entegrasyonu açisindan çok önemli bir adim. Ocaktan sonra Bulgaristan'in bankacilik sektöründe çok büyük degisimler olmayacak ancak sektörde Bulgar Merkez Bankasi tarafindan su ana kadar uygulanan sinirlamalar ve yasaklar konusunda ilginç gelismeler yasandi. Bu sinirlamalar AB'ye üye olunacak 1 Ocak tarihi itibariyle kalkiyor, ki bu da Bulgar bankalari için gerçekten bir rahatlama anlamina geliyor. Ancak AB üyeligi ile birlikte burada faaliyet gösteren Bulgar bankalari Avrupali rakipleri ile ciddi bir rekabet içine girmek zorunda kalacak.



Bulgar ve Romen borsasi asil üyelikten önce kazandirdi

Öte yandan AB'nin yeni üyeleri Bulgaristan ve Romanya2nin borsalari 1 Ocak'tan sonra daha fazla büyük çikislar yasamayacak gibi görünüyor. AB macerasi yolunda ilerledigi son yillarda önemli çikislar yasayan Bulgar ve Romen borsalarindaki çikisin resmen Avrupali olduktan sonra sona erecegi bile iddia ediliyor. Bloomberg'de yer alan habere göre, Bulgar ve Romen borsalarinda "AB üyeligi" uzun zamandir zaten fiyatlandi. Bu yüzden de Bulgaristan ve Romanya borsalarindan en fazla kazananlar da AB üyeliginden önce bu borsalardaki potansiyeli gören yatirimcilar oldu.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net