Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Türk - Yunan iliskisi: Kilise'den bankaya

Türk - Yunan iliskisi: Kilise'den bankaya
Serpil Yilmaz, 4 Nisan 2006
Milliyet

Ali Bey Adasi'nin tepesinde yikik vaziyette Agios-Yannis kimisesi duruyordu. Rahmi Koç'un bu kiliseyi kütüphane olarak hizmete açmak üzere restorasyon izni aldigini yazmistim.
Yapimina baslandi. Ayrica yine Ali Bey Adasi'ndaki Büyük Taksiyarhis Kilisesi'nin onarimi için de Avrupa Birligi, Ayvalik Bedelediyesi'ne fon aktariyor. Basbakan Erdogan'in bu kilisenin onarimi karsiliginda Yunanistan'da cami açilisi isteyecegini söyleniyordu.
Yunanistan Disisleri Bakani Dora Bakoyannis de, Atina'nin tek camisiz Avrupa baskenti oldugu yolunda açiklamalar yapmaya basladi. Atina'da 18. yüzyildan kalma Mustafa Aga Camisi'nin (Çarsi Camisi) açilmasini tartisiyor.

En büyük tokalasma
Finansbank'in yüzde 45'ine 2.4 milyar olar gibi önemli bir yatirim yapmak için el sikisan Yunanistan'in en köklü bankalarindan National Bank Of Greece NBG), iki ülke arasindaki "en büyük sermaye ortakligina" yol açiyor.
Bundan önce Sitebank'i satin alan Yunan bankasi Novabank, merkezi Portekiz'de bulunan BCG Group'a satilmisti. Bu nedenden ötürü banka Bank Europa olarak faaliyete geçti. Yunanistan finans çevreleri ile ilk "sicak" temas diyebiliriz.
1997 yilinda TÜSIAD Cumhuriyet Bayramini'ni Selanik'te kutlamisti. O dönem DEIK Türk - Yunan Is Konseyi Baskani olan Rahmi Koç'un beraberindeki isadamlari, bir avuç Yunanli fanatik tarafindan tasylanmisti.
1999 yilinda Yunanistan'in Abdullah Öcalan'a yataklik etmesi de gündeme gelince, Koç görevinden su sözlerle istifa etmisti: Türk-Yunan Is Konseyi'nin misyonunun bu sartlar altinda manasi kalmadi.

Moda çikartmasi
2000'lerin basindan itibaren Yunanistan ile yakinlasma adimlari atildi. Dönemin Disisleri Bakani Ismail Cem ve Deniz Kuvvet Komutanlari düzeyinde "dostluk" elleri uzandi. Adalardan adalara seferler basladi. Sermaye daha yavas ilerliyordu. Yunan Silver and Bryte veya Pasot perlit maden yatirmcilarinin Türkiye'de yatirim yapmalari "gizlilik" içeriyordu.
Yarin Atina'da Türk moda dünyasini bir çikartma yapiyor.
Ipekyol, Inci, Koton, Esse gibi markalarimiz Atina'nin en büyük alisveris merkezinde magaza açtilar. Atina'da subelerini açan Güllüoglu "Türk baklavasini", Tike "Türk kebabini" satiyor...
1997 yilinda bir "magaza" açamiyorduk! Vakko o tarihte vazgeçmisti.

Taksi 50 Euro
Iki ülke Ege ve Marmara'daki depremlerle yakinlasti. Yunanistan'in en büyük yatirimcilarindan Sokrates Kokalis Yalova'da bagis yapti, ardindan da teknoloji sirketleri ile ilgilendi. Iddaa'nin önce yüzde 25ine sonra da yüzde 45'ine sahip oldu.
Iki yakanin insanlarinin bulusmasi da siklasiyor. Her gün Gümülcine'den 50 Euro'ya Istanbul'a gelen taksiler günde 10 - 15 sefer yapiyorlar.
Henüz dünyanin önde gelen Yunanli armatörleri ile isbirliklerini anlatamadik. Türkiye'de de gelisme gösteren denizcilik sektöründe Türk - Yunan isbirligi Ege'yi önemli bir ticaret ve turizm merkezine dönüstürme potansiyeli tasiyor.

syilmaz@milliyet.com.tr

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net