Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Bosna Hersek’te yogun ilgi

Bosna Hersek’te yogun ilgi
Erdal SAGLAM  esaglam@hurriyet.com.tr
Saraybosna

4 Nisan 2006
TÜRKIYE Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Heyeti, Bosna-Hersek ziyaretinde hem ülke yöneticilerinden, hem de isadamlarindan yogun ilgi gördü.


Dün yapilan Ortak Is Forumu toplantisina katilan Bosna Hersek Basbakani Adnan Terziç, önüne koydugu iki öncelikli hedef olan Avroatlantik entegrasyon ve kendine yeterli ekonomi adina çok önemli mesafeler kaydettiklerin söyledi. Yaptiklari çok sayida reformun "aysbergin sadece ucu" oldugunu kaydeden Terziç, hükümet olarak is hayati önündeki bütün engelleri kaldirmaya, mütesebbisler ve yatirimcilar için en uygun ortami hazirlamaya azimli olduklarini kaydetti. Terziç, su anda sunacak çok seyleri oldugunu kaydederek, Türk isadamlarinin Bosna Hersekli isadamlari ile ortak anlasmalar yapacaklarina inandiklarini söyledi.

TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu da isbirligi imkanlarini anlatarak, önemli projelerden birinin Bosna Hersek’deki oda sisteminin kurulmasi için verecekleri destek oldugunu kaydetti. Bu amaçla karsilikli ziyaretler olacagini kaydeden Hisarciklioglu, bu arada Bosna-Hersekli ekonomi gazetecilerini Türkiye’ye çagirip, Türkiye ekonomisi hakkinda bilgi vereceklerini de söyledi.

Türk firmalarinin bugüne kadar Borsa Hersek’te hastane, konut ve köprü onarimi projelerinde yaklasik 20 milyon dolarlik is üstlendiklerini kaydeden Hisarciklioglu, müteahhitlik firmalarinin bu ülkede daha çok hizmet vermeyi arzu ettiklerini kaydetti.

Türkiye’nin su ana kadar imzaladigi diger serbest ticaret anlasmalarina kiyaslandiginda, en olumlu anlasmanin Bosna Hersekle yapilan anlasma oldugunun altini çizen Hisarciklioglu, bu anlasmanin imkanlarindan karsilikli olarak daha fazla istifade edilmesi gerektigini kaydetti.

Hisarciklioglu ve TOBB Yönetim Kurulu, dün Devlet Baskani Sülejman Tihic tarafindan da kabul edildi.

TOBB heyetine Bosna-Hersek’te yogun ilgi vardi. Aslinda bu ilgide Bosna-Hersek’in kültürel anlamda da Türkiye’ye yakinligi büyük rol oynuyor. Osmanli döneminden kalan eserler, Saraybosna’nin tarih boyunca Müslüman, Hiristiyan ve Musevilerin ortak yasam alani olmalari ve bunun yarattigi kültür zenginligi hemen göze çarpiyor. Bunun yani sira uzun süre yasanan savasin hala izlerinin silinemedigi, ne kadar ortak yasam alanlari bulunsa da Sirplara olan öfke, her adimda kendini hissettiriyor.

GÜNDEM YINE MERKEZ BANKASI

Buna karsilik gerçekten önemli reformlara imza atmislar ve burada "ekonomik olarak güçlü olduklari takdirde birçok siyasi ve uluslar arasi sorunu da asacaklarina" iliskin bilincin olustugu görülüyor. Ki; bu bizce ileriye dönük bu ülkenin gelecegi için büyük umut veriyor.

Zaten Hisarciklioglu da önceki gece sohbet toplantisinda Bosna-Hersek’in AB üyeligini bizden önce, 2010 yillarinda bekledigini ve bunun büyük ihtimalle gerçekleseceginin altini çizdi.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net