Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

AB: Limanlari açmaniz gerek


GÜVEN ÖZALP 01.09.2005- BRÜKSEL - Türkiye 3 Ekim'de üyelik müzakerelerine baslama yolunda AB daimi temsilciler toplantisi (COREPER) ile AB disisleri bakanlari toplantisi virajlarini dönüyor. 3 Ekim'in ertelenmesini isteyen üye ülke olmasa da, tartismalar Ankara'nin Gümrük Birligi Ek Protokolü'nü imzalarken yaptigi 'kapsamli çözüme dek Kibris Cumhuriyeti'ni tanimama' beyanina odaklandi. Ankara'nin önüne müzakerelerin baslamasi için Kibris'i tanima sarti konulmuyor, ama Türkiye'den müzakereler sirasinda liman ve havaalanlarini Rum gemi, ürün ve hizmetlerine açmasinin istenecegi kesinlesiyor.
Dünkü COREPER toplantisinda, Fransa ve Avusturya'nin 'bir üyeyi tanimayan bir adayin müzakerelere baslamasini düsünmek zor' tezine ragmen varilan uzlasiya göre, Türkiye'nin beyanina karsi yapilacak deklarasyonda, Kibris'in taninmasi vurgulanmayacak. Bunda dönem baskani Britanya'nin tutumu ile Avrupa Komisyonu'nun 'Türkiye'nin müzakerelere baslayabilmesi için Kibris'i tanimasi gibi yasal bir yükümlülügü yok' açiklamasi etkili oldu.
Ancak 'Türkiye'nin bu beyaninin protokolün tam uygulanmasini kesinlikle etkilememesi geregi'nin alti çizildi. Bu, müzakere sürecinde Türkiye'nin liman ve havaalanlarini Rum gemilerine açma talebiyle karsilasacaginin 'kesin' oldugu anlamini tasiyor. Karsi deklarasyonda vurgulanacak diger ögeler, Türkiye'nin beyaninin tek tarafli ve 'AB'yi baglamayan' nitelikte oldugu, AB'de 25 üye oldugu ve Rum Yönetimi'nin adanin mesru temsilcisi oldugu...
'Protokolü tam uygula'
Kibris konusunda Türkiye'ye tam destek veren Komisyon da dün protokolün tam uygulanmasinin önemini vurguladi. Komisyon sözcüsü Krisztnia Nagy, "Komisyon için önemli olan, Gümrük Birligi anlasmasi ile ek protokolünün tümüyle kesinkes uygulanmasidir. Bu belgelerde mallarin serbest dolasimiyla ilgili sartlar var. Türkiye, liman ve havaalanlarini Kibris araçlarina açmak zorunda" açiklamasi yapti.
Gül, Newport'a gidiyor
Bugün ve yarin Britanya'nin ev sahipliginde Newport'taki disisleri bakanlari toplantisinda, AB'nin karsi deklarasyonunun genel hatlari ile Komisyon'un Türkiye için sundugu müzakere çerçeve belgesi tartisilacak. Toplantinin ikinci gününe katilacak olan Disisleri Bakani Abdullah Gül, Hirvat ve AB'li meslektaslariyla çalisma yemeginde bulusacak. Müzakerede uygulanacak yöntemleri içeren çerçeve belgenin Komisyon'dan çiktigi halinin korunmasina 21 ülke destek veriyor. Fransa, Avusturya, Yunanistan ve Rum Yönetimi ise belgenin sertlestirilmesini istiyor.

Kaynak: Radikal gazetesi

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net