Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Amerika Ile Bulgaristan Arasinda Üs Anlasmasi

Amerika Ile Bulgaristan Arasinda Üs Anlasmasi        
03.04.2006 Dünya Gündemi  

Bulgaristan’in NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Lübomir Ivanov, ABD’nin Bulgaristan’da kurmayi planladigi askeri üsler konusunda ABD yönetimiyle ön anlasmaya varildigini açikladi. Bulgaristan Savunma Bakani Veselin Bliznakov da basina yaptigi açiklamada, Sliven kenti bölgesindeki ‘’Novo Selo’’ poligonu, Yambol kentine yakin ‘’Bezmer’’ ile Filibe’deki Graf Ignatievo askeri hava üslerinin ABD askerlerinin kullanimina açilacagini bildirdi. Bliznakov, bu 4 askeri tesisin yani sira Aytos kasabasindaki askeri depolardan da ABD Silahli Kuvvetleri’nin faydalanabilecegini kaydetti.

ABD'nin Türkiye'yi Kusatma Stratejisi...

Bulgaristan’in NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Lübomir Ivanov, ABD’nin Bulgaristan’da kurmayi planladigi askeri üsler konusunda ABD yönetimiyle ön anlasmaya varildigini açikladi.
Ülkede büyük tartismaya neden olan ve görüsmelerinin gizli yürütüldügü öne sürülen anlasmanin, nisan ayi sonunda Bulgaristan’da yapilacak NATO toplantisi sirasinda ülkeye gelecek ABD Disisleri Bakani Condoleezza Rice tarafindan imzalanmasi bekleniyor. Lübomir Ivanov, ön anlasmaya göre Bulgaristan’da ABD’ye ait müstakil askeri üsler kurulmayacagini, mevcut bazi askeri üsleri ABD ordusunun kullanmasina izin verilecegini bildirdi. Üslerde, Bulgaristan Silahli Kuvvetleri’nin de yer alacagini ifade eden Büyükelçi Ivanov, ‘’Bu konuyu, ABD ile askeri alanda isbirligi çerçevesinde degerlendirmek gerekir’’ diye konustu.

Bulgaristan Savunma Bakani Veselin Bliznakov da basina yaptigi açiklamada, Sliven kenti bölgesindeki ‘’Novo Selo’’ poligonu, Yambol kentine yakin ‘’Bezmer’’ ile Filibe’deki Graf Ignatievo askeri hava üslerinin ABD askerlerinin kullanimina açilacagini bildirdi. Bliznakov, bu 4 askeri tesisin yani sira Aytos kasabasindaki askeri depolardan da ABD Silahli Kuvvetleri’nin faydalanabilecegini kaydetti.

Bliznakov, bu askeri tesislerin Amerikan askeri üsleri olarak nitelendirilmesinin son derece yanlis oldugunu ifade ederek, ‘’Buralari Bulgar silahli kuvvetlerine ait tesislerdir. Biz isbirligi çerçevesinde ABD askerlerine bu tesislerden faydalanmalarina izin veriyoruz. Bu durum ülkenin milli çikarlarina ve milli güvenligine kesinlikle aykiri degildir’’ dedi. ABD’nin Bulgaristan’da askeri üs kurmasina, basta irkçi ve asiri milliyetçi ATAKA partisi olmak üzere radikal görüslü partiler karsi çikiyorlar. ATAKA, Bulgaristan’da ABD askeri üslerinin kurulup kurulmamasi konusunun referandumla belirlenmesini istiyor. ATAKA tarafindan bu konuda baslatilan kampanyada, simdiye kadar 150 binin üzerinde imza toplandi. ABD, geçen Kasim ayinda da Romanya’yla benzer bir üs anlasmasi imzalamisti. Bulgaristan’daki üsler, Amerikan birliklerine Karadeniz üzerinden Irak, Iran ve Kafkaslar’a kisa yoldan ulasma imkani verecek. Yeni üs anlasmalari, ABD askerlerinin Soguk Savas dönemindeki büyük daimi üslerden daha küçük ve daha esnek üslere kaydirilmasi stratejisinin bir parçasini olusturuyor. Bulgaristan’a ilk Amerikan askerlerinin önümüzdeki yil gitmesi bekleniyor. (Ajanslar- 24 Mart 2006)

Sofya’da Amerikan Üslerine Karsi Protesto
Bulgaristan’da milliyetçi ATAKA adli parti ülkede kurulmasi planlanan ABD askeri üslerine karsi protesto kampanyasi baslatti. Kampanya çerçevesinde ilk protesto mitingi Sliven kentinde bugün yapildi. Haci Dimitar meydaninda yapilan ve genis güvenlik tedbirlerinin alindigi protesto mitinginde “ABD üslerine hayir”, ‘’Zengin ABD teröristlerine ücretsiz üsler vermeyecegiz’’ ve ‘’Bulgaristan topraklarinda Bulgar bayragi dalgalanir’’ yazili pankartlar tasiyan protestocular, hükümetin istifa etmesini ve erken genel seçimlere gidilmesini istediler. ATAKA Genel Baskani Volen Siderov, Bulgaristan’da ABD askeri üslerinin kurulmasini protesto etmek için ülke genelinde gösteriler düzenleyeceklerini belirterek, ‘’Bulgaristan topraklarinda ABD üssü istemiyoruz’’ dedi. Hükümetin ABD’ ye askeri üs verilmesi kararini kapali kapilar ardinda aldigini ileri süren Siderov, ‘’Simdi halkin karsisina çikamiyorlar. Çünkü aldiklari karari nasil açiklayacaklarini bilemiyorlar’’ diye konustu.
Volen Siderov bütün Bulgaristan vatandaslarini, protesto kampanyasina katilmaya da davet ederek ülkede ABD askeri üslerinin kurulup kurulmamasi kararinin hükümet tarafindan degil referandumla belirlenmesini istedi. ATAKA, kampanya çerçevesinde Plevne, Yambol ve Burgaz kentlerinde de protesto gösterileri düzenleyecek.

Almanya’daki askeri üslerini Bulgaristan ve Romanya’ya tasima karari alan ABD, Bulgaristan’da toplam 3 askeri üs kurmayi planliyor. ABD ile Bulgaristan hükümetleri arasinda üslerin kurulmasiyla ilgili ön anlasma saglandi, ancak üslerin çalisma sartlarinin ayrintilari konusunda görüsmeler hala sürüyor. (Haber Merkezi- 25 Mart 2006)

Bush, Yunanistan’in Özgürlügünü Kutladi
Bu arada Beyaz Saray’da, Yunanistan’in Osmanli Imparatorlugu’ndan bagimsizligini kazanmasinin 185. yildönümü kutlandi. ABD Baskani George W. Bush, Beyaz Saray’da, Rum Ortodoks Kilisesi’nin ABD Temsilcisi Demetrios ve Yunanistan Disisleri Bakani Dora Bakoyannis’in de katildigi bir resepsiyonla, Yunanistan’in Osmanli Imparatorlugu’ndan bagimsizligini kazanmasinin 185. yildönümünü kutladi.
Toplantinin açilisinda konusan Demetrios, son 6 yildir Yunanistan’in milli gününü Beyaz Saray’da kutlama firsati verildigi için tesekkür etti ve Yunan-Amerikan Ortodoks toplumunun, bu onurlandirma dolayisiyla çok derinden minnettar oldugunu söyledi. Demetrios, 25 Mart 1821 tarihinin, Yunanistan’in, ‘’Osmanli Imparatorlugu’nun yönetiminde aci dolu bir isgal altinda 4 korkunç yüzyil geçirdikten sonra’’, özgürlügüne kavusmasini simgeledigini kaydetti.

Özgürlük ve bagimsizlik için savasmanin bir Yunan gelenegi oldugunu belirten Demetrios, birçok ulusun tarihten silinmesine karsin Yunanlilar’in ayakta kalmasinin, ‘’yüksek ideallere hizmet etme ve bunlari dost ve düsmanla paylasma görevinden’’ kaynaklandigini söyledi.
Toplantiya, ABD’nin en üst düzeyde istihbarat yetkilisi olan Rum asilli Ulusal Istihbarat Direktörü John Negroponte ve Rum lobisinin destekçilerinden senatör Paul Sarbanes de katildi. ABD Baskani Bush da, Demetrios’u ‘’dostu’’ olarak nitelendirmekten gurur duydugunu söyledi ve ‘’ABD, Yunan-Amerikalilar sayesinde daha iyi bir ülke’’ dedi.

Bush, Dora Bakoyannis’i kastederek, ‘’Bu hükümet, disisleri bakani olarak bir bayanin tavsiye ve muhakemesine dayanan çok akilci bir hükümet’’ diyerek, kendi Disisleri Bakani Condoleezza Rice’i ve yönetimini de dolayli olarak övünce salondan alkis aldi. Bush, ‘’Yunanistan bagimsizlik gününü, paylastigimiz degerler nedeniyle onurlandiriyoruz. Bu yüzden bu güzel bir toplanti, önemli bir toplanti. Atinalilar demokrasiyi yarattilar. Kendi vatandaslarina yönetme gücü verdiler. Bu çok güçlü bir kavram’’ dedi. Bush, özgürlügün yalnizca Yunanistan’a veya ABD’ye ait olmadigini, evrensel bir kavram oldugunu söyledi.

ABD Baskani, Yunanistan’in 1821’deki bagimsizlik savasinin ABD’den destek gördügünü belirterek, ABD’nin eski baskanlari John Adams, Thomas Jefferson ve James Madison’in, bunun arkasinda oldugunu kaydetti. Bush, genç ABD’lilerin, o dönemde Yunan ordusunda gönüllü olarak görev yaptigini, pek çok ABD’linin de Yunanistan’in özgürlük mücadelesini parasal olarak destekledigini söyledi. Bush, bugün de 21. yüzyilda benzer olaylarin yasanmakta oldugunu, ABD ve Yunanistan’in, özgürlük davasi için beraber çalismayi sürdürdügünü kaydetti. Yunanistan’in Afganistan’da ve genel olarak terörizme karsi savasta katkilarini öven Bush, ‘’Biz özgürlügün tüm insanlara Tanri’nin bir armagani olduguna inaniyoruz ve birlikte çalisarak özgürlügü ilerletecegimizi biliyoruz’’  dedi. Amerikan Iç Güvenlik Danismani Frances Townsend’ da Yunan asilli.  (Haber Ajanslari- 24 Mart 06)



 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net