Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Müslümanlara Katolik tahrik!

Müslümanlara Katolik tahrik!
Vakit gazetesi, 31.03.2006

     Arnavutluk'un Iskodra sehrine, Katolik Rahibe Teresa'nin heykelinin dikilme girisimi tepki topladi  
   
     Baskent Tiran'dan sonra Arnavutluk'un en büyük ve en güzel sehirlerinden olan Iskodra'da da, Müslümanlar çok huzursuz. Müslüman halk, sehrin girisine Katolik Rahibe Teresa'nin heykelinin dikilme girisimine büyük tepki gösterdi. Son zamanlarda Iskodra'da cami ve tarihi eserlere savas açildigini belirten Müslüman halk, Katolikligin bu sehirde hakim olmasi için yogun çaba harcandigina dikkat çekerek, "Heykel dikildigi takdirde sehrimizdeki huzurun bozulmasindan ve istenmeyen olaylarin çikmasindan endise ediyoruz" dedi.
     28 Kasim 1912 yilindan sonra Osmanli'dan ayrilan ve halkinin yüzde 70'i Müslüman olan Arnavutluk, bugünlerde Hiristiyanlastirma tehlikesi altinda. Baskent Tiran'dan sonra ülkenin en büyük ve güzel sehirlerinden Iskodra'da Müslüman halk, sehrin girisine Katolik Rahibe Teresa'nin bir heykelinin dikilme planlarinin yapilmasina büyük tepki gösterdi.
     Heykelle ilgili gelismelerden rahatsiz olan Iskodra Müslümanlari, gazetemiz Vakit'e gönderdikleri mektupta, Iskodra Belediyesi'nin kendilerine kulak vermesini, heykelin de bu sehire dikilmemesini istediler.
     Iskodra'da son zamanlarda meydana gelen gelismelerle ilgili bilgi veren Iskodra Islâmi Yardim Dernegi, Münevver Müslümanlar Dernegi Iskodra Subesi, Arnavutluk Müslüman Forumu Iskodra Subesi ve bir grup Iskodrali vatandasin Vakit'e yaptiklari ortak açiklama söyle:
     "Hayirsever Rahibe Teresa, isminin birçok meydana/parka, hastaneye ve Tiran havaalanina verilmesiyle ülkemizde yer aldi. Bu bayanin iyi bilinen hayirsever sahsiyetinden dolayi Tiran Üniversitesi yakinina yerlestirilen heykeline dahi itiraz etmemistik. Ancak, bu sahsiyetin heykelinin Müslüman halkinin yasadigi Iskodra'ya yerlestirilmesinden büyük endise duyuyoruz; heykel dikildigi taktirde sehrimizdeki huzurun bozulmasindan ve istenmeyen olaylarin çikmasindan endise ediyoruz. Ayrica son zamanlarda Müslümanlara karsi yogun bir asimilasyon ve de tarihi mekanlarlarina karsi yogun bir savas açildigini da sahid oluyoruz. Sehrimizde son zamanlarda ilginç gelismeler yasanmistir. Bushat ve Beltoje'de, haçlar yasadisi olarak yerlestirilmis, kaledeki caminin kiliseye çevrilmesi yönünde tesebbüsler olmustur. Sehir yönetimindeki Müslüman memurlarin, ibadet özgürlügü kisitlanmistir.
     Bizim inancimiz odur ki, Rahibe Teresa'nin heykelinin sehrimize yerlestirilmesi girisiminden vazgeçilmelidir.
     Bütün Arnavut halki bilir ki, Iskodra Müslüman toplumu bütün dinlere toleransli ve de saygilidir. Ancak sehrimizin girisine Katolik azizenin bir heykelinin yerlestirilmesi planlari, Arnavut Müslümanlarina bir gözdagi ve tehdittir. Laik bir sehrin girisinde Katolik bir azizenin heykelinin varligi, ki orada dini topluluklar karisik olarak yasamaktadirlar, Iskodra sakinleri arasindaki dinlerin bir arada varolusuna dayanan harmoniyi tehlikeye atan açik bir tesebbüstür.
      Iskodra Müslümanlari her zaman diger topluluklara saygi göstermeleri ile taninirlar ve ayni seyi -saygi görmeyi- talep ederler. Bu sebeplerle biz, bu Katolik azizenin heykelinin halka açik yerlere yerlestirilme tesebbüsünü, bizim bir arada varolusa dayanan durumumuzu yok etmeyi amaçlayan ve bunu basarmayi hedefleyen bir sürecin yeni bir hamlesi olarak kabul etmekteyiz. Bizim kanaatimiz sudur: Bu gibi heykeller ait olduklari yere yerlestirilmek zorundadir; ki, ait olduklari dini degerleri zenginlestirsinler. Biz görevimizin, Iskodra Belediyesine ve özellikle onun baskani Bay Artan HAXHI'ye, Belediye Meclisine ve Iskodra Valisine müracaat ederek, onlarin Müslüman halki tahrik eden bu projeyi yeniden degerlendirmelerini talep etmek olduguna inaniyoruz. Ayni zamanda onlarin bu soruna sehrimizdeki dini toleransa zarar vermeyecek bir çözüm bulmalarini da istiyoruz.
     Yine biz, Iskodra'daki dini topluluklarin liderlerine istirham ederiz ki, bu problemin çözümünde dogrudan söz alsinlar ve böylelikle sehrimizin begenilen harmonisine yeni bir takviye ve yardim olussun. Özellikle Belediye Meclisi üyelerinden, durumu hassas bu heykelin halka açik alanlara yerlestirilmesinin çok büyük mesuliyet gerektirmesi sebebiyle, bizim endiselerimizi degerlendirmeye almalarini talep ediyoruz.""

     .Rahibe Teresa kimdir?
     Yoksullara yaptigi yardimlardan dolayi ismi "Teresa Ana'ya çikan ve Vatikan tarafindan azize ilan edilen Rahibe Teresa, 26 Agustos 1910 tarihinde Makedonya'nin Üsküp sehrinde dogmustu. 5 Eylül 1997'de, Hindistan'in Kalküta sehrinde 87 yasinda hayatini kaybeden Rahibe Teresa, Nobel Baris Ödülü sahibiydi.
     Arnavutluk nÜfusunun yüzde 70'i Müslüman
     28 Kasim 1912 yilindan sonra Osmanli'dan ayrilan 4 milyona yakin nüfusuyla Balkanlarin en fakir ve en çalkantili ülkelerinden olan Arnavutluk, bugünlerde Katolik kusatmasi altinda. Nüfusunun yüzde 70 Müslüman olan Arnavutluk'ta, Avrupa ülkeleri Hiristiyanligi birinci din yapmak için yogun faaliyet içersindeler. Avrupa Birligi Hiristiyan Demokratlari, Arnavutluk'ta Katolikligin yayilmasi için bu ülkeye büyük para yardiminda bulunuyorlar. Ülkede halen yari-bagimsiz bir Arnavut Katolik kilisesi bulunmaktadir.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net