Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Atina'ya ilk cami

Atina'ya ilk cami
Milliyet 29 Mart 2006
Yunanistan Disisleri Bakani Dora Bakoyannis, Avrupa'nin tek camisiz baskenti Atina'da eski bir Osmanli camisinin yeniden açilmasi için girisim baslatti

Taki Berberakis - Atina


Yunanistan Disisleri Bakani Dora Bakoyannis'in, camisiz tek Avrupa baskenti olan Atina'da Osmanli döneminden kalma bir caminin ibadete açilmasi için girisim baslattigi belirtildi. "Ta Nea" gazetesine göre, Bakoyannis, "Atina'da yasayan yüz binlerce Müslümani, temel insan haklari arasinda yer alan vicdan ve ibadet özgürlügünden yoksun birakarak, Türkiye'den insan haklarina saygi göstermesini istemek inandirici olmaz" düsüncesinde. Bakoyannis, Atina'ya yeni bir cami yapilmasini degil, mevcut tarihi camilerden biri olan ancak kullanilmayan sehir merkezindeki Monastiraki Meydani'nda yer alan 18. yüzyildan kalma Mustafa Aga Camisi'nin (Çarsi Camisi) açilmasini istiyor. Gazete, "Monastiraki'deki cami açiliyor" manseti ile duyurdugu haberinde Bakoyannis'in, Yunan Ortodoks Kilisesi Baspiskoposu Hristodulos'u isbirligine davet ettigini ve caminin süratle açilmasini amaçladigini bildirdi.

Karsiligi Heybeliada mi?
Ta Nea, Bakoyannis'in Disisleri'ndeki yakin çevresine, "Bizim baskentimizde cami yok ama Türkiye'den Heybeliada Ruhban Okulu'nun açilmasini talep ediyoruz" dedigini belirtti. Bakoyannis, Atina yakinlarindaki Peania bölgesinde yeni bir cami insa edilmesi projesine ise karsi çikti. Gazeteye göre, Bakoyannis, Peania'da cami insa edilmesini, "Arabistan ve Islam vakiflari Yunanistan'a girer" diyerek istemedi. Bakoyannis, dünkü Bakanlar Kurulu toplantisindan sonra gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna, "Henüz alinmis bir kara yok. Bir sey oldugu zaman size söyleriz" yanitini verdi.
Atina'da yasayan 150 bin müslüman, apartman dairelerinde ve isyerlerinde gayri resmi mescitler açmis bulunuyor. Bayram namazlari da spor salonlarinda kiliniyor. Atina'da cami insasi, 2004 Olimpiyat Oyunlari öncesi gündeme gelmis, ancak Peania bölgesindeki cami projesi Yunan kilisesinin ve yerel belediyenin büyük tepkisi üzerine askiya alinmisti.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net