Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Balkan Tulumbacisi

Alibeyköy'ün tulumbaci sokagi
Milliyet 26 Mart 2006

Istanbul'un en iyi tulumbacilari Alibeyköy'deki Gaziosmanpasa Caddesi üzerinde siralanmis. Yazlari dondurma da yapan dükkanlarin en eskisi Balkan Tulumbacisi

FATIH TÜRKMENOGLU



Inanilmaz bir lezzet bu... Un, yag ve sekerin ideal karisimi! Ye yiyebildigin kadar. "Damakta bir an, göbekte sonsuza kadar" kalacagi kesin,ama bu lezzete deger mi? Cevap: Deger!
Tulumbacilar, Alibeyköy'de, nedense sellerin bastigi bu Istanbul varosunda toplanmislar. Hepsinin sahibi Balkan göçmeni. Isimleri Rumeli, Balkan, Osmanli, Namli; bir de Rio. Bir kilo için istenen ücret 6 YTL. Balkan Tulumbacisi'nin sahibi Kadir Tahiroglu, "Bugün kalabalik aileler tatli olarak tulumbayi tercih ediyor. Iyi bir baklavanin kilosu, bunun üç kati" diyor.



Kuyruklar olusuyor
Kadir Tahiroglu, Makedonya'dan 1988 yilinda göç etmis. Babasi 10 yasindan beri tulumba isinin içindeymis. Tulumbanin aslinda bir Balkan tatlisi oldugunu vurguluyor. Tahiroglu "Biz basladiktan sonra burasi tulumbaci doldu. Eskiden Istanbul'da daha çok küçük tulumba yaparlardi, simdi bizden ögrendiler" diye meslege olan katkilarini anlatiyor.
Tahiroglu'na göre isin püf noktasi, tulumbayi hafif yapmayi basarabilmek. "Yiyebildigin kadar ye, rahatsiz olmazsin; vereyim bir tane daha?"
Kisin ve özellikle ramazan ayinda Balkan Tulumbacisi'nin önünde kuyruklar olusuyor. Yaz aylarinda dondurma da yapiyorlar. Bir de yaninda Makedonya'dan gelen bögürtlen surubu satiyorlar. Hatta isteyene bögürtlen surubu içine iki top dondurma, üstüne de iki tane tulumba!


Her yerden geliyorlar
Alibeyköy'den tulumba almaya, Istanbul'un her semtinden gelen müsteriler var. Balkan toptan vermiyor. Özellikle otellerden çok teklif gelse de, pek o ise girmeyi düsünmüyorlar. Bunun yani sira özel gecelerde ve dügünlerde servis veriyorlar. Malzemelerin kalitesini siki kontrol ediyorlar. Sadece ayçiçek yagi kullaniyorlar. Un Konya'dan geliyor. Mutfaklari her an bir teftis ekibi ziyaret edecekmisçesine, bal dök yala.
Kadir Tahiroglu tulumbasinin bir özelliginin de yumusakligi oldugunu söylüyor. Disi sert olan tulumbanin agir oldugunu, iç baydigini, fazla yenemeyecegini anlatiyor. "Ben daha çok yazin tulumba yerim, dondurmayla. Sütlü dondurmayla tadina diyecek olmaz..."
Balkan Tulumbacisi her sabah 07.30'da açiliyor. Kadir bey gece 2'de de yatsa, sabah 6'da isbasi yapmaya alismis. Ise giderken tulumba almayi aliskanlik haline getiren müsterilerini hayal kirikligina ugratmamak için özveri ve Rumeli göçmenlerine has temizlik ve titizlikle çalisiyor.
Tahiroglu her yaz Üsküp'e, akrabalarini ziyarete gidiyor. Çocuklugunu, ilk gençligini geçirdigi Üsküp'ün güzelliklerini anlata anlata bitiremiyor. "Tavsiye ederim, oralari gidip görün" diyor. Balkanlari anlatirken, gözlerinden bir isilti yayiliyor. Bir de kendi yaptigi tulumba tatlisini anlatirken...

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net