Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Komsu'da 30 milyar dolarlik firsat

'Komsu'da 30 milyar dolarlik firsat

ISTANBUL - AB'den büyük kismi projeler için tahsis edilecek 30 milyar dolar tutarinda kaynak alan Yunanistan Türk firmalari için cazip bir pazar olusturuyor. Ihracati Gelistirme Etüt Merkezi'nin Yunanistan'da yaptigi 'Yerinde Pazar Arastirmasi'na göre Türk sirketlerinin kaliteli ürünleriyle bu pazardan oldukça büyük pay alabilecegi kaydedildi.

2007-2013 döneminde aktarilacak destek tutari azalmasina ragmen Yunanistan, AB içinde ekonomik kalkinma açisindan alt siralarda yer almasi sebebiyle fon almaya devam edecek. Özellikle altyapiya dönük projelerin gerçeklestirilmesi asamasi, insaat sanayi ve bu sektöre yönelik imalat yapan firmalar için önemli firsatlar barindiriyor.

Turizmde ortak proje önerisi

Türkiye'nin, Yunanistan ile rakip oldugu turizm sektöründe iki ülke havayollarinin ortak çalismasi ile uçak seferlerinin artirilmasi, kongre turizmine yönelik ortak projeler üretilmesi ve ortak yatirimlara gidilmesi öneriliyor.


Mobilyacilara is imkanlari

Kalifiye isgücü bulmakta zorlanan Yunanistan mobilya sektöründe üretim daralirken tüketim ise yüzde 3.3 oraninda artti. Mobilyada net ithalatçi olan Yunanistan'da Türk firmalari pazar yakinligi ve siparis kolayligi nedeniyle önemli avantaja sahip.


Türk firmalari proje üretmeli

Türk sirketleri için Yunanistan'da yüzde 100 Türk firmasi büyük firsat var diyen DEIK Türk-Yunan Is Konseyi Baskani Selim Egeli, "Ama bizim firmalarimizin 30 milyar dolarlik kaynaktan yararlanmasi içini proje üretmeleri lazim. Bu projelerde birlikte hareket edecekleri Yunanli firmalar belirlemeleri gerekiyor" diye konustu.


Türk sirketlerine, komsu ülke Yunanistan'a ayrilan 30 milyar dolarlik kaynaktan yararlanma firsati dogdu.

Ihracati Gelistirme Etüt Merkezi'nin (IGEME), Yunanistan'da yaptigi 'Yerinde Pazar Arastirmasi'na göre, Türk sirketleri kaliteli ürünleriyle, Avrupa Birligi'nin Çerçeve Programi kapsaminda, büyük kismi altyapi projeleri için tahsis edilecek 30 milyar dolarlik kaynaktan büyük pay alabilecekler. "Bu projelerin gerçeklestirilmesi asamasinda özellikle insaat sanayii ve bu sektöre yönelik imalat yapan firmalar için büyük talep dogmaktadir" denilen arastirma kapsaminda, Atina ve Selanik sehirlerinde sekiz kamu kurulusu, iki ticaret odasi, alti sektör dernegi ve tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren 16 firma ile resmi görüsmelerde bulunuldu.

Talebin yogun oldugu alanlarda Türkler söz sahibi

Düsük enflasyon orani ve kisi basina yaklasik 16 bin dolar milli geliri ile nüfusuna göre önemli bir ithalatçi olarak görünen Yunanistan'in yüksek alim gücüne sahip olduguna dikkat çekilen arastirmada, Yunanistan'in genel ithalatinda yer alan ürünlerin önemli bir kisminda Türkiye'nin uluslararasi piyasalarda rekabet gücüne sahip olduguna dikkat çekildi. Ayrica iki ülke arasinda birçok ekonomik isbirligi anlasmasinin oldugu belirtilirken, bu durumun Türk ihracatçilarina ülke pazarina giriste büyük avantaj sagladigi vurgulandi.

Fuarlara önem verilmeli

Yunanistan'in Çerçeve Programi kapsaminda AB'den büyük kismi altyapi projelerine tahsis edilecek yaklasik 30 milyar dolar tutarinda kaynak temin ettigine dikkat çekilirken, "Bu projelerin gerçeklestirilmesi asamasinda özellikle insaat sanayii ve bu sektöre yönelik imalat yapan firmalar için büyük talep dogmaktadir. Ayrica 2007-2013 yillarinda uygulanacak Çerçeve Programi kapsaminda ülkeye aktarilacak destek tutari AB'nin son genisleme süreci ile azalmasina ragmen, Yunanistan ekonomik kalkinma açisindan halen AB ülkeleri içinde göreli olarak alt siralarda yer almasi sebebiyle fon almaya devam edecektir. Bu nedenle Yunanistan'daki fuarlar dahil her türlü pazarlama, sektör tanitim ve karsilikli ziyaret ve bilgilendirme faaliyetlerine büyük önem verilmelidir" denildi.

Gida ürünleri ihraç edilebilir

Yunanistan'in 2004 yilinda 42 milyar dolarlik ithalatina karsilik 11 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdigine isaret edilirken, çogunlugu protein içeren ürünler olmak üzere gida maddelerini, ulasim teçhizatlari ve elektrikli esyalarla makinelerin çogunu ithal ettigi vurgulandi. Yunanistan'in ithalatçisi oldugu et ve süt ürünleri gibi temel gida ürünlerinin yani sira, her türlü sanayi ürününü de ithal ettigi kaydedilen arastirmada, "Yunanistan, cografi yapisinin etkisiyle tarima fazlaca elverisli olmamasi nedeniyle, birçok gida ürününün, özellikle islenmis gidalarin ithalatçisi konumunda bulunmaktadir" tespitine yer verildi.

Turizmde ortak proje önerisi

Turizmin de iki ülke arasindaki potansiyel isbirligi alani olduguna dikkat çekilen IGEME arastirmasinda, "Bu sektörde ülkemizin önemli bir rakibi olan Yunanistan, dünyada en fazla turist çeken ülkeler arasinda 15'inci siradadir. Dünya turizm piyasasindaki payi ise yüzde 2 civarindadir. Türk ve Yunan havayollarinin ortak çalismasi ile uçak seferlerinin artirilmasi, kongre turizmine yönelik ortak projeler üretilmesi, 3'üncü ülkelerde ve Ege'de isbirligi yapilacak ortak yatirimlar gibi konular her iki ülkeye de yarar saglayacaktir" seklinde görüs belirtildi.


Turizmden ev tekstiline firsat sunan sektörler

Ithalat kalemleri arasinda enerji ve makine parki disinda gida ürünleri, ulasim araçlari ve elektrikli aletler yer aliyor. Yunanistan tüketim mallari basta olmak üzere her tür sanayi ürününü satin aliyor. Türkiye için, ayrintili sekilde incelenen otomotiv ve otomotiv yedek parça, mobilya ve ev tekstili pazarlari için yüksek potansiyel tasirken; metal disi mineraller sanayii, kimya sanayii, demir-çelik sanayii, alüminyum sanayii ile Yunan ekonomisinin önemli iki saç ayagini olusturan turizm, denizcilik ve gemi insa sektörleri de imalat sanayiindeki paylari itibariyle önem arz ediyor. Yunanistan'in otomotiv ana sanayii ithalati 2003 yilinda 3.1 milyar dolar, otomotiv yan sanayii ithalati ise 1.2 milyar dolar olarak gerçeklesti.


Yunanistan, mobilyada net ithalatçi konumda

Yunanistan mobilya sektörü kalifiye isgücü bulmakta zorlaniyor. Yüksek istihdam maliyeti isletmelerin maliyetlerini olumsuz yönde etkiliyor. Mobilya isletmeleri Selanik ve Atina'da yogunlasirken, mobilya tüketimi ise üretimdeki daralmanin aksine ortalama yüzde 3.3 oraninda artti. Yunanistan'da kisi basina mobilya tüketimi 178 Euro olup bu AB ortalamasinin altinda bir deger. Yunanistan, mobilyada net ithalatçi bir ülke. Yunanistan'in mobilya ithalatinda Italya, Çin, Almanya ve Türkiye basta geliyor. Türk ürünleri gerek fiyat yapisi ve pazara yakinligi, gerekse stok maliyetlerine yol açmayan küçük miktarlarda siparis verilebilmesi gibi imkanlariyla Yunan firmalarinca tercih ediliyor.


Türk firmalari proje üretmeli

. DEIK Türk-Yunan Is Konseyi Baskani Selim Egeli: Türk sirketleri için yüzde 100 büyük firsat var. Ama bizim firmalarimizin 30 milyar dolarlik kaynaktan yararlanmasi için proje üretmeleri, birlikte hareket edecekleri Yunanli firmalari belirlemeleri gerekiyor. Bu kaynagin hangi alanda nasil kullanilacagi iyi arastirilirsa, Türk firmalarina büyük is dogar. Özellikle Türk firmalarina Yunanistan'da otomativ yan sanayii, demir çelik, elektrikli makineler, bitmemis giyim esyasi, mobilya ve gida alaninda büyük firsatlar var. 2005'te iki ülke arasindaki ticaret 2 milyar dolar civarinda gerçeklesti. Firmalar, 3. ülkelerde ortak yatirimlara da yöneldi. Özellikle insaat alaninda Umman, Makedonya ve Sirbistan'da ortak projeler söz konusu. Enerji alaninda büyük çaba harcaniyor. Bu yil 600 bin civarinda Yunan turistin Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz. Ticaret de 2.5 milyar dolara çikar. Komsu iki ülke biraz daha gayret etse ve birbirine güvense, bu ticaret daha da artar.

Turizm projeleri firsat yaratabilir

. Turizm Yatirimcilari Dernegi Baskani Oktay Varlier: Bu kaynaklar, genellikle altyapi, kültürel varliklarin korunmasi, geri kalmis yörelerin gelistirilmesini amaçlar. Bu kapsamda biz de yeni turizm potansiyellerini degerlendirmeli ve istihdam açisindan bu tür projelerden yararlanmaliyiz. Bu da Türk firmalari için büyük firsat olabilir. Bu tür kaynaklardan genellikle sivil toplum örgütleri ve ticaret odalari yararlanir. Biz dernek olarak bu inisiyatifte yer almak isteriz.

. Ofis Mobilyalari Sanayii ve Isadamlari Dernegi Baskani Adem Yilmaz: Bu kaynaklarin ne tür alanlarda ve nasil kullanilacagi çok iyi arastirilmali. Eger Türk firmalarinin isine yarayacak yönleri varsa bu Türk mobilyacilari için de iyi olur. Burada konunun özünü çok iyi bilip ona göre proje gelistirmek gerekiyor.


Türkiye-Yunanistan dis ticareti (bin dolar)

Yillar Ihracat Ithalat

2006* 63.433 60.019

2005 1.124.091 724.364

2004 1.171.203 594.351

2003 920.401 427.743

2002 590.382 312.462

2001 476.095 266.254

2000 437.725 430.813


1999 406.794 287.555

1998 370.039 319.751

1997 298.237 430.780

1996 236.464 284.959

(*) Ocak ayi

Kynak: TÜIK
Dünya Gazetesi, 28 Mart 2006

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net