Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Berlinale’de ’Altin Ayi’ Bosna’ya

Berlinale’de ’Altin Ayi’ Bosna’ya  
ALI GÜLER/ ANF

BERLIN (19.02.2006)- Dünyanin belli basli sinema etkinliklerinden biri olan Uluslararasi Berlin Film Festivali’nin bu yilki ‘Altin Ayi’ ödülü savasin izlerinin halen canli oldugu Bosna Hersek’e gitti. Jaymin Zbaniç’in yönetmenligi yaptigi ‘Grbavica’ filmi, Balkan savasi sirasinda tecavüze ugrayan bir anne ve 12 yasindaki kazinin öyküsünü anlatiyor.

Bu yil 56. yapilan Uluslararasi Berlin Film Festivali sona erdi. Bu yil politik ve siyasi filmlerin ön plana çiktigi festivalde, “Altin Ayi” ödülü için ABD’li usta yönetmen Robert Altman’in “A Prairie Home Companion“, Iranli yönetmen Rafi Pitts’in "Zemestan", Jafar Panahi’nin “Offside” ve Almanya yapimi Oskar Roehler’in “Elementarteilchen” filmlerinin de içinde bulundugu toplam 19 film yaristi.

Dünyanin birçok usta yönetmenin kiyasiya yaristigi festivalde,“Altin Ayi” ödülü savas ve yikim izlerinin giderilmedigi ülke olan Bosna Hersek’e gitti. Berlinale’ye her ne kadar bu yil siyaset koksada, 10 gün boyunca 16 bin konugun yani sira Berlinli sinemaseverler doyasiya sinema sölenini yasadilar. Dün aksam ise Postdamer Paltz merkezinde bulunan Berlinale Plazt’da yapilan görkemli bir tören ile ödüller dagitildi.

Filmlerin ekiplerinin yani sira yüzlerce kisinin katildigi tören yildizlar geçidine dönüstü. Bütün gözlerin Juriye çevrildigi törende yapilan açiklamada, Berlinale’nin 56. “Altin Ayi” ödülünün Boslanili yönetmen Jaymina Zabaniç’in yönettigi “Grbavica” filmine gitmesi anonsun yapildigi anda salonda büyük alkislar koptu. Juri heyeti aldigi bu kararla, Bosnali’lari sevindirirken, geride kalan 18 yapitin ekiplerini de hayal kirikligina ugratti.

Sinama elestirmenleri, ünlü Ingiliz oyuncu Charlotte Rampling’in baskanlik ettigi Juri heyetinin aldigi bu kararla “Berlinale’ye bu yil siyaset damgasini vurdu” sözünün dogruladigini savunuyor.

“BIR ANNENIN YASADIGI DRAM”

Törende konusan filmin yönetmeni Jasmina Zbaniç, bir dönemde yasanan acilara dikkat çekmek istedigini belirtti. Zbaniç,“Savas suçlulari Radovan Karadzic ve Ratko Mladic’in suanda Avrupa’da rahat yasiyorlar. Ancak onlar yüzünde çikan savasta insanlar aci içinde yasiyor. Bende bir annenin yasadigi aciyi gözler önüne serdim“ dedi. Filmin Avusturyali yapimcisi Barbara Albert “Filmin barisa katki sunacagi ve tabu olan tecavüzü kamuoyuna tasiyacagini umuyorum” diye konustu.

Berlinale’de “Altin Ayi“ ödülü alan “Grbaica” adli film, Avusturya, Bosna, Almanya, Hirvatistan ortak yapimi. Balkan savasi sirasinda tecavüze ugrayan bir kadinin dramina anlatan filmin öyküsü ise söyle:

Balkan savasi sirasinda Bosnali genç bir kadin tecavüza ugruyor. Ve bir kizi oluyor. kadinin yasadigi aci savas sonrasi yillarda devam ediyor. Savas sonrasi kadin bir türlü çocugunun tecavüz sonucunda dogurdugunu söylemiyor. Kizinin babasi savasta “Sehit“ düstügünü anlatiyor.

ALMANYA’YA 3 ÖDÜL BIRDEN

Festivalde ayni anda 3 “Gümüs Ayi” ödülü de, Almanya’ya gitti. “Gümüs Ayi” En Iyi Kadin Oyuncu Ödülü: “Requiem“ filmindeki rolüyle Sandra Hüller’e, “Gümüs Ayi“ En Iyi Erkek Oyuncu Ödülü: “Elementarteilchen“ adli filmindeki rolüyle Moritz Bleibtreu’ye verildi. Ayrica oyuncu Jürgen Vogel “Özgür Arzu” filmiyle “Gümüs Ayi” En iyi Sanat Ödülü’nü aldi.

“Gümüs Ayi“Jüri Ödülü ise Danimarka, Isveç ortak yapimi olan “Bir Soap” ve Iran yapimi “Ofsait” filmleri arasinda paylastirildi. “Gümüs Ayi“ En Iyi Yönetmen Ödülü ise “The Road to Guantanamo“( Guantanamo Yolu) adli filmin yönetmeni Michael Winterbottom ve filmin kurgusunu yapan Matt Whitecross’e verildi.

Festivalde ayrica “Gümüs ayi“ En Iyi Film Müzigi Ödülü Çin yapimi “Isabella” ve Alfred Bauer ödülü yönetmenligini Pernille Fischer`in yaptigi, Arjantin, Ispanya, Almanya ortak yapimi “El Custodio” filmine verildi.

ANF NEWS AGENCY  

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net